reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z TSMC byly pro čínskou firmu ukradeny informace o 28nm procesu

4.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Z TSMC byly pro čínskou firmu ukradeny informace o 28nm procesu
Na tento týden nebudou ve firmě TSMC vzpomínat v dobrém, neboť se ukázalo, že její již bývalý zaměstanec kradl tajné informace o 28nm procesu využívaném i společnostmi AMD a NVIDIA. Dle obžaloby je prodal jisté čínské společnosti.
Bývalý inženýr firmy TSMC se jménem Hsu byl již zadržen v Číně a obviněn z průmyslové špionáže, neboť měl z firmy TSMC vynášet tajné informace spojené s 28nm výrobním procesem, jímž byly tvořeny také minulé generace GPU AMD a NVIDIA, jichž samotných se tedy tato věc také týká. Dle tchaj-wanského žalobce pak měl tyto informace předávat společnosti Shanghai Huali Microelectronics (HLMC).





Společnost TSMC pro společnosti NVIDIA a AMD vyráběla, a to často (nebo vždy?) jako výhradní dodavatel 28nm grafické čipy. Mezi ně počítáme generace Kepler a Maxwell, čili GTX 600, GTX 700 i GTX 900 a pak Radeony HD 7000, R200 a R300, které jsou v některých případech ještě stále na trhu. Co se týče NVIDIE, pak ta firmě TSMC svěřila i výrobu 16nm GPU Pascal (GTX 1000), zatímco AMD začalo pro výrobu 14nm čipů Polaris i procesorů Ryzen využívat služby firmy GlobalFoundries.

Čínské společnosti se v poslední době projevují velice agresivně proti tchaj-wanské TSMC, která patří mezi světově nejlepší a největší smluvní výrobce čipů. Právě HLMC je v Číně jeden z největších soupeřů TSMC a bývalý inženýr z Tchaj-wanu byl zatčen akorát před tím, než začal v HLMC pracovat. Ta chce totiž v blízké budoucnosti nastartovat svůj vlastní 28nm výrobní proces, který pochopitelně už nepatří mezi to nejlepší na světě, ale ještě dlouho půjde o velice dobře využitelnou technologii. Můžeme také zmínit, že i americká společnost Micron Technology zabývající se výrobou pamětí se měla stát obětí průmyslové špionáže, z čehož obvinila také některé své zaměstnance z tchaj-wanu.

Zatím není jasné, jak na tyto zprávy budou reagovat velcí zákazníci firmy TSMC, mezi něž krom AMD a NVIDIE patří také například Qualcomm a Apple. Kterákoliv z těchto společností by se mírně řečeno nakrkla, kdyby se zjistilo, že z TSMC zmizely podrobné informace o jejích produktech, nebo snad dokonce fotolitografické masky, které by umožnily v jiné továrně vyrábět přesné kopie originálních čipů.

Zdroj: Digitimes
reklama