reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečení DNSSEC: ochrana před podvrhy falešných IP adres

27.11.2018, PR článek , inzerce
Zabezpečení DNSSEC: ochrana před podvrhy falešných IP adres
Má vaše doména či internetové připojení dostatečné zabezpečení? Chcete se vyhnout podvrhům falešných internetových stránek? Nechcete ohrožovat svoje uživatele zneužitím jejich osobních údajů a hesel?
Redakce Světa hardware není autorem tohoto článku a nezodpovídá za jeho obsah.
 
Používání internetu a internetových stránek sebou přináší nejen spoustu výhod, pohodlí a komfort, ale také riziko útoků za cílem zneužití osobních a dalších údajů uživatelů. Držitelé domén, samotní uživatelé internetu a také provozovatelé internetových služeb se musí snažit o zabezpečení proti těmto útokům.
 
Nejčastějším útokem je tzv. phishing, ke kterému dochází podvrhem falešné IP adresy. Dochází k tomu přes systém DNS, kterého účelem je překlad doménového jména, které uživatel zadá do prohlížeče na číselnou IP adresu. Doménové jméno, tedy samotný název internetových stránek je snadno zapamatovatelné a jednodušší pro uživatele a číselné adrese zase rozumí PC zařízení.
 
 
Při tomto překladu však dochází již k zmíněnému útoku a namísto pravé IP adresy je uživateli podvržena IP adresa falešná. Uživatel nic nepozná, protože před ním bude pořád zobrazena ta samá adresa, kterou zadal. A právě kvůli podvrhům falešných stránek a zneužívání obsahu emailových schránek bylo zavedeno do DNS rozšíření DNSSEC.
 
Technologie DNSSEC tedy funguje jako zabezpečení před podvrhy falešných IP adres a to pomocí asymetrické kryptografie. Používá privátní a veřejný klíč, při čemž privátní slouží k šifrování informací formou elektronického podepsání technických údajů a veřejný ověřuje pravost těchto údajů a elektronického podpisu.
 
 
Takto zabezpečené jsou například české domény, které spravuje sdružení CZ.NIC a má pod svoji kontrolou také seznam vhodných registrátorů. Každý registrátor by měl poskytovat také zabezpečení DNSSEC jako i společnost TELE3.
 
TELE3 poskytuje svým zákazníkům internetové a telekomunikační služby včetně registrace domén a zabezpečení DNSSEC. Jejich služby jsou nastavené tak, aby co nejvíce odpovídaly kvalitnímu zabezpečení, a využívají protokoly IPv4 a IPv6. Dalším krokem směrujícím k zabránění útoků je rozmístění DNS serverů na různé TLD domény a to nejen v ČR, ale i v zahraničí. Dvě DNS provozují v ČR, jednu v USA a jednu v Německu. Takže poskytuje plně rozdělenou geolokaci.
reklama