reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečujeme (nejen) notebook

18.1.2010, Jiří Černý, článek
Zabezpečujeme (nejen) notebook
V dnešním článku se podíváme blíže na doplňky počítačů a notebooků, s jejichž pomocí je možné silně znepříjemnit život většině zlodějů. Řeč tak bude především o bezpečnostních zámcích, kabelech, alarmech a biometrických čtečkách.
Na konferencích, poradách, LAN párty etc. se občas dostanete do situace, kdy si potřebujete někam naléhavě odskočit a notebook nechcete brát pokaždé s sebou. Ovšem nechat ho zcela nehlídaný také není nejlepší nápad, neboť i pokud drtivé většině přítomných bezvýhradně důvěřujete, čert prý nikdy nespí, a navíc příležitost dělá zloděje. Takže co s tím?

Například takoví majitelé jízdních kol mají řešení hned po ruce. Vyhledají nejbližší stojan (nebo jen plot či sloup veřejného osvětlení), sáhnou do kapsy pro zámek a kolo jednoduše připoutají. Dokonalé to určitě není, ale přece jenom ne každý nosí po kapsách kompletní sbírku nářadí, aby si s takovou překážkou během několika vteřin poradil. A co funguje v jednom případě, může stejně dobře fungovat i v případě jiném.


Takto může vypadat zámek jízdního kola...

Musím připustit, že vůči bezpečnostním zámkům k notebookům jsem zpočátku zaujal spíše skeptický postoj. Ocelové lanko + dva klíčky k uzamykatelnému systému ve formě malého „visáčku“ ve mně příliš velkou důvěru nevzbudily a měl jsem pocit, že překonání podobné záležitosti by příliš mnoho času nezabralo. Nicméně i tady hodně záleží na tom, o jaké cenové hladině se vlastně bavíme. Pokud řekněme vlastníte supermoderní notebook za padesát tisíc, pořídil bych pro něj určitě spíš Kensington (kolem 2000 Kč), než např. PremiumCord (necelých 300 Kč), od kterého se nedají očekávat žádné velké zázraky.

Jak uvidíte níže, problémem není ani zabezpečení klasických stolních PC včetně monitoru i dalších periferií. Stejně tak koupíte univerzálněji použitelné zámky, určené jen pro konkrétní porty/mechaniky (floppy). Možností se tedy nabízí opravdu hodně a zbytek už záleží na každém z vás.


Zabezpečujeme notebook


Osobně zastávám názor, že i ten nejlevnější nový notebook je pořád dostatečně drahé zařízení na to, aby se vám do jeho zajištění vyplatilo investovat minimálně tisícovku. V čem přesněji ale vlastně spočívá rozdíl, aneb co zákazníka motivuje k zaplacení vyšší částky? Již zmiňované zámky od Kensingtonu se vyznačují kvalitnějším zamykacím mechanismem a dále vysoce odolným kabelem. Např. kabel u Kensington MicroSaver Notebook Lock má jádro z uhlíkové oceli, jejíž přeštípnutí/přeříznutí není minutová záležitost ani s odpovídajícím vybavením.

Z levnějších produktů (značek) lze jmenovat Case Logic (pozinkovaný ocelový kabel), Belkin (galvanizované ocelové lanko), či DeLock (standardní ocelový kabel potažený plastem). Jistou zvláštností DeLocku je, že se zaměřuje i na estetickou stránku věci a některé zámečky (včetně kabelů) vyrábí v různých barvách. Na druhé straně mě dvakrát nepotěšilo, že na oficiálním českém webu výrobce nejsou informace o těchto produktech dostupné v češtině.


...a tímhle zámkem zase zajistíte svůj notebook!

Co se vlastního zamykání týče, bývá řešeno odlišnými způsoby. Tak třeba Targus svého času představil zajímavé spojení klasické číselné kombinace s alarmem (patentovaná technologie DEFCON). Neodradí-li nenechavce už jen pohled na něj, intenzivní zvuk alarmu by měl zabrat rozhodně. Pořídíte-li si zámek s klíči, vřele doporučuji vyhradit si čas i pro registraci. Jejich eventuální ztráta totiž jinak může být dost nepříjemná.


Targus DEFCON v akci

Když už jsme jednou u alarmu, koupit se dá i samostatně. Je to sice taková z nouze ctnost, jenže co když náhodou zámek zrovna není k čemu uchytit? Alarmy dodává např. Belkin – zastrčíte jej do USB portu a jakmile se někdo pokusí o neoprávněné utrhnutí/vytáhnutí, budete na to nepřeslechnutelným způsobem ihned upozorněni. Kdesi jsem snad zahlédl i verzi s adaptérem.


alarm od Belkinu

Možná vás také už napadla otázka, jak zámek vlastně upevníte? Mnohé modely notebooků jsou na tento způsob zabezpečení dávno vybaveny (bezpečnostní drážky aj.), i když o tom jejich majitelé vůbec nemusí mít tušení. Kensington přímo na svém webu dokonce uvádí, že tzv. K-slotem disponuje 99% současných notebooků. Jiné zámky zase připojíte na VGA port. Žádná velká věda, teoreticky lze takto ochránit i několik notebooků dohromady (propojených jediným - k tomuto účelu uzpůsobeným - kabelem).


Zabezpečujeme (nejen) PC


Nabídka bezpečnostních doplňků pro desktopy je sice z pochopitelných důvodů (s PC v batohu vesměs po světě necestujeme) poněkud menší i chudší, nicméně pozornost si určitě zaslouží. Kompletní PC sestavu s největší pravděpodobností přivazovat řetězem ke kancelářskému stolu nebudete chtít, tudíž nám k diskuzi zbývají spíše zámky portů, mechanik etc. Nebo se mezi čtenáři najdou i výjimky?

Ukazkovým příkladem je zámek USB portu + speciální kryt, který dokáže zabránit v přístupu k více těmto portům naráz (jsou-li vedle sebe, nebo pod sebou). Minimalizujete tak možnost nepovoleného přenosu dat. Některé verze jako bonus obsahují chránič kabelu, který uchytí myš/klávesnici a vy tak můžete nerušeně pracovat i s uzamčeným portem.

Kdo sám sebe počítá mezi nadprůměrně paranoidní jedince, zatouží nejspíš i po těch řetězech. Respektive po něčem na způsob Desktop MicroSaver – analogie ocelových kabelů k notebookům, který umožňuje propojit prostřednictvím specifických kotvících prvků nejen monitor s bednou (přidat lze klidně i další hardware).


Desktop MicroSaver

Speciálně pro drahé obrazovky je pak určen Kensington TFTSaver. Výrobce garantuje kombatibilitu se všemi plochými monitory, jednoduchou instalaci a bezpečný způsob zamykání. Díky tomu vám tuto nezbytnou součást většiny počítačů jen tak někdo v tašce neodnese.


Kensington TFT

Diskety se v dnešní době sice už moc nepoužívají, ale zámky pro tuto mechaniku jsou stále v prodeji. Namátkou PremiumCord na FDD 3,5" – relativně masivní záležitost se dvěma klíčky, navíc nabízená cca za stovku. Když už jednou zmiňuji PremiumCord, zaujal mě i jejich bezdrátový USB lock. Umožňuje mj. nadefinovat čas, po jehož uplynutí se PC automaticky zamkne (není-li přítomen uživatel). Jedna část zůstává v PC/notebooku a zbytek si vezmete s sebou.

Nakonec i USB port samotného flash disku hravě zabezpečíte. Stačí si pořídit miniaturní zámeček s nastavitelnou číselnou kombinací (osobně jsem viděl trojmístnou variantu, ale možná existují i jiné). Ten už sice spadá spíše do kategorie gadgets a v jeho odolnost bych příliš nevěřil, nicméně za vyzkoušení člověk nic nedá.


Další hardwarová zabezpečení


Se zmínkou o biometrických zařízeních jsem trochu váhal. Pravdou ale je, že mezi doplňky patří také. Nejen klasické čtečky otisků prstů jsou totiž už nějakou dobu k dostání i v externích USB verzích (viz známý Microsoft Fingerprint Reader, případně DIGITUS USB Desktop Security Fingerprint Reader Authentic), čili nemusí být nutně integrovanou součástí notebooku/počítače.


Fingerprint Reader - pálí, či nepálí?

Ve srovnání se zámky jde ale už o záležitost více či méně „neviditelnou“ - spěchající zloděj si čtečky třeba ani nevšimne, dokud už stejně není příliš pozdě (pro něj i pro vás). Proto vřele doporučuji nepoužívat hardwarové zabezpečení tohoto charakteru jako jediné.


chytrá myška od Siemensu

Jistou zajímavost představují hybridní flash disky a počítačové myši. V jednom celku získáte užitečného pomocníka, který navíc obsahuje biometrickou čtečku. Před několika lety jsem narazil na APC Biometric Mouse – tato myška využívala TruePrint AuthenTec a umožňovala vložení hned několika otisků prstů po sobě, tudíž jí mohlo průběžně používat více lidí. Obdobně lze zmínit Siemens ID Mouse pro3 nebo Fujitsu PalmSecure (místo prstu načítá pro jistotu rovnou celou dlaň).

Identifikace oční rohovky či detekce hlasu jsou dalšími hodně zajímavými metodami, které ovšem ještě nejsou příliš rozšířené a to navzdory tomu, že řada firem o jejich implementaci už dlouho nadšeně básní. Jen tak na okraj – existuje nemálo zdokumentovaných případů (i když se netýkají právě krádeže notebooků), kdy zloději neváhali potřebný prst prostě useknout/uříznout. Hlasová identifikace tak nakonec může být značně bezpečnější záležitostí i z pohledu samotného vlastníka (oční rohovku raději rozvádět nebudu).


Vision Access, aneb nastavte obličej

Prozatím mohu sloužit alespoň informacemi o nových noteboocích Dell Studio XPS, které mj. prý obsahují 2megapixelovou kameru s funkcí identifikace obličeje. Bohužel jsem se prozatím nedostal k detailnějšímu průzkumu. Do budoucna si pak osobně dokážu představit i něco na způsob biometrických 3D snímačů typu Vision Access, běžně už nabízené v rámci obyčejných USB gadgets.

Na stránkách zahraničních e-shopů se dá narazit také na zavazadla (určená nejen pro přepravu notebooků) s biometrickým zajištěním. Cena však nebývá nejnižší (až kolem 2000 USD) a nejspíš tak nejde právě o takový typ zboží, který by měl výraznou šanci uchytit se případně i na našem trhu. Zalíbil se mi i Upek Touch Chip USB Fingerprint Reader s vážně pěkným futuristickým designem (viz obrázek níže), stejně jako USB finger tip klávesnice.


UTC USB Fingerprint Reader

Lahůdku pak představuje LCD Desktop Touchmonitor (ELO Touchsystems), či přímo Pioneer POS StealthTouch-M7 (17 in All-In-One TouchComputer) - slušná hi-tech hračička (samozřejmě včetně biometrické čtečky) opět nabízená za cca 2000 USD. Ale to už se nepohybujeme zrovna v oblasti doplňků. Mnohem více by se proto hodilo zmínit námatkou takový Pioneer POS FingerPrint Reader-MSR (Track 1-2) pro Stealth M5 (jiná verze Touchcomputeru).


SteatthTouch M-7 - pro ty náročnější

Poslední odstavec bych alespoň stručně věnoval tomu, jak moc jsou vlastně biometrické čtečky bezpečné. Co se tedy možnosti obcházení podobných systémů týče, pár řádků si nepochybně zaslouží jistý test televizního kanálu Discovery Channel "Mythbusters". Uspěly v něm totiž právě notebooky (jejich biometrická řešení), zatímco např. vchodové dveře nebylo problém odemknout ani otiskem prstu vytištěným na papír. A to lze jistě považovat za poměrně dobrý výsledek.
reklama