reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začala produkce stodolarových notebooků pro rozvojové země

24.7.2007, Michal Učeň, aktualita
Začala produkce stodolarových notebooků pro rozvojové země
Organizace One Laptop Per Child (OLPC) má za cíl zlepšit úroveň v rozvojových zemích, konkrétně se zabývá produkcí notebooků pro děti - z čehož vychází i název organizace (volně přeloženo jeden notebook na dítě). Organizace se může chválit...
Organizace One Laptop Per Child (OLPC) má za cíl zlepšit úroveň v rozvojových zemích, konkrétně se zabývá produkcí notebooků pro děti - z čehož vychází i název organizace (volně přeloženo jeden notebook na dítě). Organizace se může chválit poptávkou z několika zemí, které potřebují až stovky tisíc dostupných notebooků. Nyní zahajuje produkci svého prvního stodolarového notebooku.



Původně se měla cena pohybovat právě kolem uváděné hodnoty 100 dolarů, ovšem počátkem tohoto roku se společnost nechala slyšet, že se cena musí kvůli nákladům zvýšit na 170 dolarů. Notebook obsahuje pouze základní software a podprůměrné komponenty by asi těžko vyhovovaly běžnému uživateli, ovšem pro základní programy podporující vzdělání dětí slušně zvládnou. Design notebooku s oficiálním názvem XO laptop je trochu dětský, kombinuje zelenou a bílou barvu. Konkurencí pro OLPC je společnost Intel, která se snaží zaujmout podobným notebookem s názvem Classmate PC. Konkurence je sice mezi společnostmi viditelná, ovšem Intel sám se na XO laptopu podílí výrobou procesorů. Podleplánů by se první notebooky měly dostat do oběhu v říjnu tohoto roku.

Zdroj: TG Daily
reklama