reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základy diagnostiky počítačů

19.10.2009, Dalimil Novotný, článek
Základy diagnostiky počítačů
Nic není dokonale odolné proti poruše, tím méně pak složitá sestava v podobě našeho počítače. Naštěstí máme k dispozici celou řadu diagnostických a ladicích programů, které mohou odhalit hrozící nebezpečí nebo detekovat příčinu již nastalého problému.
Rovněž pevný disk může trpět vysokými teplotami. A nejen to. Jakožto komponenta s pohyblivými součástkami je citlivý i na teploty nízké. Na rozdíl třeba od CPU, kde platí, že čím níže, tím lépe. Všeobecně se dá říci, že optimální rozmezí dlouhodobých provozních teplot pro harddisky je 30-40 °C. Dalším velikým nepřítelem pevných disků jsou výpadky napájení, způsobované především povětrnostními vlivy. Je to jedna z příčin vzniku vadných sektorů, které nám mohou komplikovat práci s ním, o riziku ztráty dat nemluvě. Proto je dobré občas použít nějakou monitorovací nebo diagnostickou utilitu.

Je třeba podotknout, že využívají technologii S.M.A.R.T., kterou je potřeba mít aktivanou v BIOSu základní desky počítače.

Jedním z programů je CrystalDiskInfo. Poskytne základní informace a umožňuje mj. i nastavení AAM a APM (Advanced Power Management – regulace spotřeby disku). Velice oblíbený je i HD Tune nabízející i možnost benchmarku, který se hodí ve chvíli, kdy vám disk připadá pomalý. Rovněž dokáže disk otestovat na vadné sektory a regulovat AAM. Jeho nevýhodou pro občasné použití je to, že je to pouze trial.

Pokud budete chtít freeware, zkuste HDDScan. Možná budete muset překousnout lehce složitější ovládání, ale není to zase až tak hrozné.


CrystalDiskInfo


HDD Scan


HD Tune


Diagnostika operačních pamětí


Špatný stav pamětí bývá častou příčinou problémů s fungováním počítače. Když vyloučíme ostatní možné příčiny, tzn. nedocvaklé nebo špatně umístěné moduly, znečištěné sloty nebo (málokdy) vysoké teploty, zbývá otestovat jejich funkčnost jako takovou. Pro tento účel můžeme použít třeba Memtest86 a GoldMemory. Obě utility si po stažení vypálíme jako bootovací CD/DVD, z nichž posléze nabootujeme a spustíme test. Doporučuje se nechat testy proběhnout vícekrát a obecně platí, že čím déle, tím lépe.


Memtest


GoldMemory

Za zmínku stojí rovněž prográmek MemSet, který umožňuje upravovat nastavení pamětí z prostředí operačního systému.


Memset
- pro zvětšení klikněte -
reklama