reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanec AMD potvrzuje, Navi 24 z RX 6500 XT je hlavně pro mobilní APU

20.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanec AMD potvrzuje, Navi 24 z RX 6500 XT je hlavně pro mobilní APU
To, co zaznělo včera v naší diskuzi, bylo potvrzeno jedním ze zaměstnanců firmy AMD. Grafický čip Navi 24, který se ocitl i na tolik kritizované kartě Radeon RX 6500 XT, patří především po bok mobilních Rembrandtů. 
Na tuto skutečnost ukazovala především jedna indicie, a to chybějící hardwarová podpora kódování H264/265/AV1, kterou dokáže poskytnout právě APU generace Rembrandt (Ryzen 6000). Právě slabší karty by totiž jinak měly být dobré v podpoře multimédií, neboť lze předpokládat, že častěji než silnější karty končí v multimediálních sestavách (HTPC, apod.).
 
Tím se vysvětluje i to, proč se AMD rozhodlo vybavit Navi 24 pouze čtyřmi linkami rozhraní PCIe, když muselo vědět, že to bude omezovat výkon na počítačích s verzí 3.0. Rembrandt samozřejmě už podporují verzi 4.0 s dvojnásobnou propustností. 
 
z fór serveru Phoronix - John Bridgman (Linux NPI SW Architect, AMD)
 
AMD se tak z nějakého důvodu rozhodlo, že čipem Navi 24 vybaví i desktopovou kartu RX 6500XT, která bez příslušně vybaveného APU po svém boku představuje značně neúplný a neuspokojivý produkt. Jde tu však přitom i o to, co žádné APU nevyřeší, a sice o často kritizovaný výkon v ray tracingu. Ten je skutečně a bez přehánění strašný, jak ukazují třeba testy serveru TechPowerUp. Některé hry s ray tracingem na této kartě odmítají pracovat, jiné sice fungují, ale třeba jen v jednotkách FPS a pouze v některých tato karta dokáže nabídnout ještě jakž takž plynulý běh. 
 
Informace od Johna Bridgmana přitom naznačuje i to, že Radeon RX 6500 XT mohl být vypuštěn na trh jen tak do počtu. AMD sice uvádělo, že jej vybavilo jen 4 GB paměti, aby snížilo zájem těžařů na minimum, což dávalo naději, že tyto karty zaplaví nabídky obchodů, i když to je snad až příliš expresivní výraz. Zkrátka jsme mohli doufat, že jich bude více než obvykle, ale to se nestalo. Dle THW je včera v USA nabízel pouze Newegg a naše české obchody se stále ještě tváří, jako by tato karta ani neexistovala. 
 
To ovšem odpovídá výše uvedeným slovům, a sice že Navi 24 je určeno především pro APU Rembrandt, a tedy notebooky, čili výroba karet pro desktopy nemá prioritu. Ostatně pokud je mi známo, samotné AMD tentokrát vůbec neslibovalo, že by mělo připraveno bohaté zásoby nového Radeonu. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama