reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zaměstnanec Fujitsu stále udržuje v chodu počítač z roku 1959

1.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Zaměstnanec Fujitsu stále udržuje v chodu počítač z roku 1959
Společnost Fujitsu stále ještě udržuje v chodu počítač FACOM128B, který je plně funkční a instalován byl ve firmě už v roce 1959. Stará se o něj zaměstnanec, jehož úkol je jasný, udržet tohoto počítačového pradědečka v chodu. 
Fujitsu Tokki Systems Ltd. tak evidentně provozuje počítač FACOM128B čistě z nostalgie či hrdosti na svou minulost, neboť sebelepší počítač z roku 1959 nemůže být už k praktickému užitku. Tento počítač přímo vychází z modelu FACOM100, který je popisován jako první japonský počítač založený na relé, který byl využit v praxi. 
 
 
Čili FACOM128B rovněž patří mezi elektromechanické počítače a založen byl na stejném typu relé, jaká byla využívána v telefonních ústřednách. Už ve své době tak nešlo o zařízení, které by bylo na vrcholu tehdejších technických možností, ostatně počítače s elektromechanickými relé se používaly už za druhé světové války a už v roce 1955 byl sestrojen první čistě tranzistorový počítač, Harwell CADET a běžné byly počítače s elektronkami. 
 
Relé ale měla své výhody, a to především ve spolehlivosti a na nich založené počítače se také postupně zlepšovaly i ve svém výkonu. Ostatně Harvard Mark I z roku 1944 dokázal provést dva součty či odečty za sekundu, násobení trvalo 6 sekund a dělení přes 15 sekund. FACOM128B už dokázal, respektive stále dokáže sčítat a odečítat až 10x za sekundu, násobit i stejně rychle, nebo nejhůře třikrát za sekundu a dělení či druhá odmocnina může trvat 0,1 až 1,4 sekundy.
 
 
O tento počítač se ve Fujitsu nyní stará Tadao Hamada, pro nějž je jeho práce ochranou odkazu předků, který ochraňuje pro další generace, aby mohly vidět funkční příklad toho, z čeho se vyvinuly moderní systémy. Hamada tak chce FACOM128B udržovat v provozu tak dlouho, jak jen mu to zdraví umožní. 
 
 
K čemu byl ovšem tento počítač před desítkami let vůbec využíván? Fujitsu jej využívala při výrobě objektivů pro fotoaparáty a také se uplatnil při návrhu letounu YS-11, prvního poválečného dopravního letadla, které bylo celé navrženo a vyráběnou jen v Japonsku. Společnost Fujitsu nyní počítač nechává udržovat v chodu v rámci Fujitsu Relay-type Computer Technology Inheritance Project, který začal v roce 2006. Sám Hamada se tak musel na začátku tohoto projektu naučit s počítačem pracovat a dokonale se s ním seznámit. 



reklama