reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zařízení do VR headsetu rozpozná mimiku tváře

17.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Zařízení do VR headsetu rozpozná mimiku tváře
Headsety pro virtuální realitu dokážou společně s různými ovladači někdy napodobit realitu velmi dobře. Společnost MindMaze se ale zamyslela nad tím, co může pomoci rozpoznávat mimiku tváře uživatele VR headsetu.
Virtuální realita nabízí mnoho možností. Kromě zajímavějšího hraní her s pomocí VR headsetu je možné virtuální realitu použít k vzdělávacím účelům, jako učinil obchodní řetězec Lowe's se svými návody na domácí kutilské práce. Virtuální realitu mohou používat při tréninku i budoucí astronauti, kteří se připravují na svou kosmickou misi například na Mezinárodní vesmírnou stanici. VR tedy dokáže nabídnout pohlcující a realitě se velmi přibližující zážitky, zůstává ale otázka, jak s nasazeným headsetem pro virtuální realitu snadno vyjádřit své emoce. Společnost MindMaze, která se běžně zaměřuje na výrobu medicínských zařízení, přišla s odpovědí na otázku, jak zachytit mimiku člověka s VR headsetem. Jejich řešení dostalo jednoduchý název - Mask.

V podstatě se jedná o pěnovou vložku, která se přidá k headsetu a používá diody ke čtení pohybů mimických svalů na obličeji a dalších signálů. Diod je celkem osm a jsou zapuštěny do pěnové masky, která se používá jako polstrování na spoustě headsetů. Data přečtená z obličeje jsou následně zpracovávána pomocí speciálních algoritmů, které určí, o jaký výraz se zrovna jedná. Výraz se následně přenese na avatara ve virtuální realitě.





Tato maska by mohla najít své využití především v sociální sféře virtuální reality. Na sociálních sítích ve VR by se tak snadno daly zjistit reakce na zprávu či by se podobné zařízení dalo použít i při hraní her. Výrobce ale nehodlá své zařízení prodávat samostatně, místo toho se snaží o jednání přímo s výrobci headsetů. Pěnová vložka by tak mohla být začleněna přímo do hotového headsetu od velkých společností.

Podle společnosti MindMaze by neměl být problém jejich zařízení na sledování mimiky v obličeji začlenit do již existujících headsetů. Zařízení je schopné sledovat signály neustále, takže rychlost zaznamenání skutečné reakce a přenesení reakce na avatara je dostačující. Společnost MindMaze zároveň prohlašuje, že jejich zařízení Mask je nezávadné ze zdravotního hlediska, i když zatím nebylo oficiálně schváleno.

Tým z MindMaze plánuje oslovovat přední výrobce headsetů pro virtuální realitu, jako jsou Google, Oculus či HTC. Proces jednání se nachází v různých fázích, společnost se však snaží vypustit jejich zařízení ven už do prázdnin. Není však vůbec jisté, že Mask se na trh dostane tento rok.

Zdroj: engadget.com
reklama