reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení operačních systémů na desktopu: leden 2015

3.2.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení operačních systémů na desktopu: leden 2015
Web Netmarketshare.com zveřejnil aktuální lednovou statistiku zastoupení operačních systémů na trhu. Dlouhodobé trendy jsou bez překvapení - Windows XP a Windows 7 postupně ztrácí, naopak mírně posilují Windows 8/8.1.
Zastoupení jednotlivých systémů v lednu 2015 demonstruje graf:



Dlouhodobý vývoj je logický. Windows XP již zcela bez podpory postupně opouští i skalní uživatelé. Mírný pokles Windows 7 na 55,92 % (naposled 56.26 %) a mírný nárůst Windows 8/8.1 na 13,83 % (naposled 13.52 %) je zřejmě dán zejména koupí nových počítačů včetně operačního systému. Zde již dominuje zatím poslední verze Windows. Přitom downgrade na Windows 7 je možný jen u menší části prodaných kusů. Přesto je dominance sedmiček veliká a jejich vedoucí pozice stále vypadá impozantně.

Zajímavý je ovšem pohled na trendy během loňského roku:



Windows 7 vykazovaly až do listopadu 2014 rostoucí trend. Je evidentní, že uživatelé již letitých Windows XP přecházeli po úplném ukončení jejich podpory ve velké většině právě na „sedmičky“. Poněkud záhadně ovšem vypadá znatelná vlna nárůstu zastoupení „ikspéček“ od listopadu 2014 do letošního ledna. Že by návrat některých konzervativních uživatelů na sice starou, ale oblíbenou platformu?

Souhrnný graf za celé rodiny operačních systémů vypadal v lednu takto:



Celkově rodina Windows nepatrně posílila z 91.45% na 91.56 %. A soudě podle veškerého dění kolem Windows 10 to vypadá, že v Redmondu berou všechna tahle čísla vážně a chtějí připravit „desítkám“ podstatně impozantnější nástup, než měl jejich poslední předchůdce.

Zdroj: Netmarketshare.com
reklama