reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.4.2016, Michal Hala, aktualita
Skončil březen a tak opět po měsíci přinášíme přehled zastoupení operačních systémů na desktopu. Podíl Windows 10 lineárně roste už sedmý měsíc a dosáhl téměř 16 %. Podle Microsoftu je uživatelů desítek už 270 miliónů.
Luk Skywalker (510) | 5.4.201611:53
Mě by zaráželo to celkem vysoké procento zastoupení zastaralého Windows XP, ale jelikož je na několika PC máme v práci, tak se nedivím. Ale už se to dost seká, tak snad ty PC brzo odejdou do křemíkového nebe a budou tu použitelné win7 nebo nám rovnou dají desítky. Pokud je to tak i v dalších podnicích, tak časem bude stoupat podíl Win 10.
Odpovědět0  0
potooczech (345) | 5.4.20167:27
Vzhledem k tomu, jakým způsobem MS desítky protlačuje, kdy běžnému uživateli v podstatě zcela reálně hrozí, že se mu update nainstaluje, aniž by to chtěl, tak se není čemu divit. MS své desítky protlačuje až moc aktivně, jeho GWX na starších verzích se chová spíš jako virus než jako nabídka aktualizace.
Nicméně máme duben. Kdo chtěl přejít, tak již přešel. Zbytek už si instaluje různé pomocníky, kteří nechtěnému přechodu zabrání a zlikvidují otravnou GWX ikonu. Do konce doby, kdy je možné přejít zdarma tak už tolik času nezbývá.
A co bude potom? Pokud nebude MS spokojený, přijde druhé kolo, kdy update protlačí automaticky každému, kdo ještě GWX nezklikvidoval?
Desítky prostě řadu lidí nepřesvědčily. Jednak je vcelku podivný přístup MS najednou rozdávat něco zdarma. Za druhé je velmi podivný přístup, jakým ten update MS protlačuje a uživatelům přímo vnucuje. A velmi sporný je i přínos, jaký desítky pro uživatele mají. Schizofrenie nastolená současným používáním graficky otřesného ModerUI rozhraní a klasiky z Win 7. K tomu naprosto nepoužitelný Store, kde i po letech Windows 8 a 8.1 prostě nic použitelného není.
Odpovědět0  0
durib (290) | 4.4.201620:55
No já bych s tou miliardou tak optimistický nebyl. Teď upgradovali ze 7 a 8 ti, co buď chtěli, nebo ti, co tomu nerozumí a klikli na neodbytné tlačítko ­- u mě je, co vím, poměr 2:5 ­(chtěli:klikli­). A nové PC s W10 až tak moc nejdou kvůli přesycenému trhu.
Teď se ale MS musí vypořádat s těmi, kteří z nějakého důvodu nechtějí desítky. Takže buď naserou uživatele ještě více, nebo si to budou v Redmontu instalovat do virtuálů a zakládat fiktivní účty. Ještě je mohou podržet tablety a mobily, které asi taky budou započítávat.
Odpovědět2  0
zivan (123) | 5.4.201615:00
Mobily je moc nepodrzi, protoze prodej je bida a z prohlaseni ­"vsechny telefony s WP8 pujdou aktualizovat na W10­" se realne stalo ­"asi polovina Lumii pujde aktualizovat na W10­" :(
Odpovědět0  0
Puppy8 (158) | 5.4.201618:33
Aktualizaci bojkotuji predevsim vyrobci, protoze chteji prodavat zarizeni nova a ne zdarma podporovat ­(BIOS a drivery­) zarizeni jiz prodana.

U mobilu je problem ze jsou prilis bezpecne ­(narozdil od Androidu­) a prilis levne ­(narozdil od Apple­).
Odpovědět0  0
durib (290) | 5.4.201618:57
Jasně. A proto např. Alfa nabízí hladký přesun na W10 za poplatek. Co jsem si všiml, tak spíše raketově mizí z nabídky W7 a 8.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.