reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu – leden 2016: desítky předhonily osmičky

1.3.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu – leden 2016: desítky předhonily osmičky
Únor je pryč a tak zase po měsíci přinášíme krátký pohled na zastoupení operačních systémů na desktopu. Podíl Windows 10 lineárně roste už šestý měsíc a dosáhl 14 %. Desítky tak předběhly verzi 8/8.1.
Tradičně vycházíme z dat pořízených společností Net Applications. Podíl jednotlivých platforem je jako vždy bez zásadnějších změn – Windows mají dohromady 90,45 %, OS X má 7,76 % a zbytek je Linux – 1,78 %. Apple má o několik desetin procentního bodu víc než minule, takže už nějakou dobu pomalinku roste, ale může to být dáno charakterem měření – uvidíme příště.


Zastoupení OS na desktopu - únor 2016
Zdroj: Net Applications


Změny se ovšem objevily v podílech jednotlivých verzí Windows:
  • Windows XP mají 11,24 % z celku a 12,43 % v rámci platformy Windows.
  • Windows Vista mají 1,66 % z celku a 1,84 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 7 mají 52,34 % z celku a 57,87 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 8/8.1 mají 12,26 z celku a 13,55 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 10 mají 12,82 % z celku a 14,17 % v rámci platformy Windows.
  • Starší verze Windows dohromady mají 0,13 % z celku a 0.14 % v rámci platformy Windows.
Windows XP za poslední měsíc velmi nepatrně klesly, stejně jako Windows Vista – řádově o desetiny procentního bodu. Stejně tak Windows 7, které si dlouhodobě drží první pozici mezi všemi verzemi Windows. Windows 8/8.1 klesly téměř o procentní bod na 13,55 % (v rámci platformy). Windows 10 je konečně předhonily díky zisku 14,17 % v rámci všech Windows. A na dlouhou dobu to asi bude konstantní pořadí, protože na verzi 7 desítky zatím prostě nemají (míněno zastoupením).


Zastoupení jednotlivých verzí Windows - únor 2016


Pokles verze 7 je výrazně menší než minule – minule jsem uvažoval o zlomu v chování uživatelů, kteří by konečně začali výrazně na desítky. Ale nic takového se neděje. A pokud se nezvedne vlna přechodů buď kolem aktualizace Redstone nebo v červenci s koncem bezplatného upgradu, tak může mít Microsoft docela problém nahnat onu slibovanou miliardu zařízení.


Zastoupení OS na desktopu - únor 2016 - trend
Zdroj: Net Applications


Samozřejmě, že významná část z oněch bezmála 58 % mohou být firemní počítače a ve firemním segmentu s verzí Enterprise se na červencový deadline bezplatného upgradu nehraje, protože pro firmy platí jiné podmínky. Protažením stávajícího trendu z posledních šesti měsíců snadno zjistíme, že by to na tu miliardu zařízení do dvou a půl roku (od teď) mohlo s odřenýma ušima nakonec vyjít.

Každopádně to bude záležet jednak na míře obměny hardwaru, se kterou se mohou desítky „svézt“. Dalším a zřejmě nejvýznamnějším faktorem bude loajalita majitelů sedmiček k jejich stávající verzi. Ta zatím vypadá dost neotřesitelně, ale jejich počítače budou chtě nechtě zákonitě stárnout. Na druhou stranu vývoj hardwaru je, jaký je, takže do upgradu se davy uživatelů zrovna neženou.

Zdroj: Net Applications
reklama