reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu – prosinec 2015: Windows 10 dosáhly na 10% podíl

1.1.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu – prosinec 2015: Windows 10 dosáhly na 10% podíl
Skončil prosinec, takže se po měsíci můžeme zase podívat na zastoupení operačních systémů na desktopu. Podíl Windows 10 už čtvrtý měsíc téměř lineárně roste a dosáhl 10 %. Desítky údajně mají 200 miliónů uživatelů.
Již tradičně vycházíme z měření společnosti Net Applications. Podíl jednotlivých platforem je už poněkolikáté víceméně stejný – Windows mají dohromady 91,32 %, OS X má 7,02 % a zbytek je Linux – 1,66 %. Kdyby měl Linux aspoň desetkrát víc a Windows o to míň, bylo by to pro konkurenci na trhu operačních systémů lepší, ale bohužel s tím nic nenaděláme.

Zajímavý je podíl jednotlivých verzí Windows:
  • Windows XP mají 10,93 % z celku a 11.97 % v rámci platformy Windows.
  • Windows Vista mají 1,62 z celku a 1.77 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 7 mají 55,68 % z celku 60.97 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 8/8.1 mají 13,06 z celku a 14.30 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 10 mají 9,96 % z celku a 10.91% v rámci platformy Windows.
  • Starší verze Windows dohromady mají 0,07 % z celku a 0.08 % v rámci platformy Windows.

Podíl verzí Windows v rámci platformy - XII/2015

Co je překvapivé – Windows XP za poslední měsíc nepatrně stouply. Co nepřekvapí – Windows 10 zase zhruba o procentní bod stouply, Windows 7 adekvátně klesly o půl procentního bod, Windows 8/8.1 o půl procentního bodu. Ty rozdíly nejsou zásadní a možné chyby a nelogičnost chování podílu verze XP bych ovšem přičítal způsobu měření společnosti Net Applications.

Tradičně si připomeňme cíl Microsoftu o miliardě zařízení do tří let. Sedmičky ovšem pořád drží tři pětiny trhu Windows a Microsoft dost možná bude s postupujícím časem mít hodně těžké jejich uživatele nějak přimět k přestupu. Když se podíváte na graf trendu, tak tempo růstu podílu desítek poslední dobou klesá. Nic s tím neudělala ani listopadová aktualizace.


Trend vývoje zastoupení OS na desktopu: VI-XII/2015


Zdroj: Net Applications


Takže pokud se s koncem doby upgradu zdarma nebude na jaře a počátkem léta konat hromadný úprk na verzi 10, tak mám pocit, že ta miliarda je nereálná. Proč ale jsou sedmičky takový „držák“ a masový exodus z verze 7 na verzi 10 se nekoná? Napadají mě dva hlavní důvody – především desítky přes veškeré inovace nepřináší pro běžného majitele verze 7 nic hmatatelně a přelomově nového.

Pomiňme změny v jádře, pomiňme podporu nového hardwaru, pomiňme DirectX 12. Pokud někdo má dobře fungující PC s Windows 7, nemá zásadní (a na tohle slovo bych dal důraz) ani hardwarový ani softwarový důvod přejít na nový počítač a s ním na Windows 10. Prostě taková investice do „železa“ se ve světle poměrně malého nárůstu výkonu moc nevyplatí.

A jen upgradovat OS? Sedmičky jsou pro mnoho lidí hezčí než desítky a především je tu druhý možný důvod – sedmičky se v otázce instalace záplat a updatů chovají, jak chce uživatel, zatímco desítky se chovají, jak chce Microsoft. Takže updaty vám jednoduše vnutí. Navíc je tu diskutabilní záležitost s omezenou mírou soukromí ve Windows 10 (odesílání dat Microsoftu), což je názor, který sice nesdílím, ale hodně lidem to vadí.

Ten první důvod se, myslím, týká spíš uživatelů, kteří jsou IT laiky, ten druhý důvod se spíš týká IT profesionálů. Samozřejmě tyhle dvě skupiny uživatelů Windows se navzájem ovlivňují. Ale přiznávám, že jde jen o mé dojmy z diskusních fór, kde se vyskytují odpůrci desítek, jejichž spokojeným uživatelem jsem mimochodem od srpna.

Ale ty vynucené aktualizace se nelíbí ani mně. Nicméně uživatelů verze 10 má být podle neoficiálních a Redmondem nepotvrzených údajů už 200 miliónů, takže úplně špatný systém to také nebude…

Zdroj: Net Applications
reklama