reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v březnu 2017 – desítky nutně potřebují pořádně „nakopnout“

6.4.2017, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v březnu 2017 – desítky nutně potřebují pořádně „nakopnout“
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci březnu letošního roku. Tentokrát se zaměříme na to, proč podíl desítek neroste a sedmičky se stále drží a co s tím může Microsoft dělat. A dáme Redmondu pár tipů…
Podíl jednotlivých platforem je následující – Windows mají dohromady 91,59 %, macOS má 6.27 % a téměř celý zbytek je Linux – 2,14 %. Windows si stabilně s minimálními výkyvy udržuje pozici těsně nad devadesáti procenty, macOS téměř neznatelně stoupl a Linux se stále drží těsně nad dvěma procenty. Zajímavější situace je ovšem u jednotlivých verzí Windows, která je následující:
  • Verze XP má 8,12 % v rámci platformy Windows – stále se jich skalní uživatelé drží.
  • Verze Vista má 0,79 % v rámci platformy Windows – zase o trochu míň.
  • Verze 7 mají 53,96 % v rámci platformy Windows – oproti únoru narostly o víc než jedno procento!
  • Verze 8/8.1 mají 8,99 % v rámci platformy Windows – zase o malinko míň.
  • Verze 10 má 27,69 % v rámci platformy Windows – místo žádoucího pořádného jen nárůst o 0,24 %!
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,46 % v rámci platformy Windows.

Zastoupení OS na PC - březen 2017 - trend

Shrnutí trendu: XPčka ne a ne odejít do důchodu, ale pozvolna ubývají a lepší už to nebude. Sedmičky překvapivě narostly, což se Microsoftu určitě nelíbí. Osmičky a osm-jedničky také pomalinku vymizí. Microsoft má určitě nad čím dumat a troufnu si tvrdit, že následující update desítek Creators Update s tím nic moc neudělá. Protože nic zásadního ve skutečnosti nepřináší.
Ne že by v něm nebyly novinky, ale jejich atraktivita a užitečnost je podle mého názoru pro mainstreamového uživatele jen zcela nepatrná. Microsoftu, ale i ostatním hráčům se už delší dobu nedaří na poli operačních systémů přijít s disruptivní inovací, která by změnila status quo. Tou disrupcí nemyslím spíš nežádoucí tendenci překopávat zavedené způsoby práce s Windows, jako spíš něco radikálně nového, co by přimělo masu uživatelů sedmiček k upgradu.

Co by to mohlo nebo mělo být? Největším trendem v IT v poslední době je umělá inteligence, ale ta se v podání Redmondu omezila zatím jen na Cortanu, která ne že by byla vysloveně špatná, ale úplně radikálně věci a zavedené pořádky prostě nemění. Pořád jsme tady jen na samém začátku. AI určitě časem změní téměř všechno, ale fakticky jsme v její integraci do Windows stále někde na startu.


Zastoupení jednotlivých verzí Windows - březen 2017


Nynější implementace 3D schopností asi bude fajn, ale nic převratného neznamená. Spíš mi to připadá jako důkaz absence představivosti v Redmondu. Konečně, uvidíme za pár měsíců, ale řada z nás by si na to byla ochotná i vsadit. Ve skutečnosti je v jistém smyslu vývoj operačních systémů obecně i Windows konkrétně tak daleko, že je stále těžší přicházet s výraznými novinkami.

Samozřejmě se mění hardware a operační systémy tuhle změny sledují, ale to jsou zákonité a očekávané změny „pod kapotou“, které jsou důležité, leč spíše neviditelné. Co bych tedy radil Microsoftu? Předně bych se soustředil na to, co spoustě lidí vadí – ať už oprávněně, nebo spíš nesmyslně. Jestliže uživatel spojuje s desítkami nějaký dojem či hodnocení, je pro něj reálné bez ohledu na to, jestli je ve skutečnosti racionální či nikoli. Takže dát možnost omezit, nebo úplně odstavit telemetrii, úplně zakázat (aspoň na určitou delší dobu) updaty a celkově dát uživateli možnost nastavit si systém podle sebe tak, jak byl zvyklý u dřívějších verzí.

Aby bylo jasno, osobně nic z uvedené za zásadní problém nepovažuji, ale z diskusních fór vím, že řada uživatelů ano. A další věc, opravdu důkladně a pečlivě projít Linux, macOS a různé utility, gadgety a „vychytávky“ pro Windows od třetích stran a nebát se nechat inspirovat. Leccos zajímavého se totiž dá najít u konkurence.

Zdroj: NetApplications
reklama