reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.4.2017, Michal Hala, aktualita
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci březnu letošního roku. Tentokrát se zaměříme na to, proč podíl desítek neroste a sedmičky se stále drží a co s tím může Microsoft dělat. A dáme Redmondu pár tipů…
maiki (165) | 8.4.201717:40
Já jsem nedávno vykopl sedmičky i z relativně starého hardware z roku 2011 ­(Intel G41...­), protože zkrátka nejsou schopné v systému zobrazit všechny moderní unicode znaky konkrétně pod Segoe UI Symbol. Nepomohla ani oficiální aktualizace Segoe UI od Microsoftu. Teď tam mám desítky a všechny znaky krásně zobrazovány v celém systému. Sedmičky stále více nezvládají držet krok s moderní dobou. Sedmičky potopí nejen hry, ale i právě tato oblast jako jsou unicode znaky, v provázanosti s Androidem, fejsbukem atd. Pak na nich pojedou jen síťaři a jiní rádobypuristé, kteří by nejraději ještě dnes klikali na zašedlé archaické bitmapy Windows 2000 server.
Odpovědět0  1
vcharvat (31) | 7.4.201715:30
Já nehraji hry, používám Lnux na Corel Draw Win7 a jsem spokojen.
Odpovědět0  2
elho_cid (169) | 7.4.20179:28
Co brzdí W10 nejsou normální uživatelé, ti je mají skoro všichni. Brzdí to velké firmy. Naše jede pořád na Windows 7 enterprise a IT oddělení se bojí na cokoli sáhnout. Na některých našich intranetových serverech běží stejný systém už 20 let, to si nedělám prdel. Windows XP jsme opouštěli někdy kolem 2012 a kdyby ta možnost byla, ­"funguje­" tu dál. No a to je kolem 50000 počítačů. A to jsme technologická firma, představte si, jak to musí vypadat na poštách, nebo ČD.
Takže vítám krok nepodporovat W7 na kaby lake a ryzen procesorech, je to naše záchrana.
Odpovědět1  3
Aros (547) | 7.4.20179:56
Však na ČD pořád tisknou jízdenky v tom dosovém programu, který tam nějak emulují... Takové to klasické conio.h.

Ve firmě máme taky W7 Ent a o žádném upgradu se rozhodně neuvažuje. Ale to je normální a ani to nesouvisí s tím, jaké jsou desítky. Prostě firmy vždy co nejdéle jedou na tom, co funguje. Přeinstalovávání desetitisíců PC jsou obrovské náklady a na několik dní to znamená kompletní výpadek a na mnoho dalších měsíců velké problémy...
Odpovědět3  0
elho_cid (169) | 7.4.201712:44
Nikdo se nebaví o přeinstalování. Jde o to nové firemní počítače vybavovat desítkami a postupně obměnit. Ale ani to se většinou neděje. Mě příští týden přijde nový služební notes s desítkami, ale přijde firemní ajťák a nasere tam image sedmiček plus firemní bloatware.
Odpovědět1  2
danito (144) | 7.4.201710:41
No ono je to trochu o penězích, trochu o nepodpoře programů pracujících jen pod 7. Přítelkyni chodi maily ze zahraničí a aktivní odkazy pro přihlášení a některé korektně otevřu jen v XP a IE6! A prali se s tím jiní delfíni. Takže k čemu 10? Postrádají funkce, které 7 mají. Smysl mají pro hráče s DX12. Ti, pro které je to první OS to neposoudí. Ale kdo měl 7 dodnes nemá ani 8. A 8 mají tak mizerné procento, protože ti co je mají, si na ně zvykli nebo to byl jejich první systém, jako u těch 10 nebo dělali downgrade. Pokud firmě funguji progamy na 7, proc to měnit? Aby si zaměstnanci hráli s VR? A okna hlouběji v systému u 10? Něco je klon ještě z XP, zbytek má vyblité barvy. Musel jsem zmenšit text. Na XP 125% nevadilo. Na 10 už je to rozmazané. Pak je to titěrné. Na každý klad 10 najdu 5 záporů. A abych si je přizpůsobil, musel jsem použít program 3 strany, návod z fóra... 10 jsou funkční OS. Ale kdo měl 7, ten jim na chuť většinou nepřišel. Klasická otázka přítelkyně : kde tady doprdele najdu... ?
Odpovědět2  2
elho_cid (169) | 7.4.201712:57
Já používám Windows od verze 3.11. V podstatě než přišly Windows 7, bral jsem to jako nutné zlo, dokonce i zkoušel utéct na OSX.
Windows 8 byly výborné na tabletu, ale na domácím desktopu jsem se vrátil na sedmičky. Teď mám na obou desítky a moc mi to vyhovuje ­- jenže pak přijdu do práce a spousta věcí, co doma používám je najednou problém. Virtuální plochy nejsou, to škálování textu je taky horší, kvůli bash command line musím mít cygwin...
A když jsme u těch přítelkyň, moje přešla teď na desítky z macOS a je nadšená.
Odpovědět3  1
Jura2 (184) | 8.4.201714:48
Zásadný nesúhlas.

Uživateľ ktorý si zakúpil softwarový produkt ­(napr. aj OS­) nesmie byť umelo a nasylu tlačený kupovať niečo iné, za čo musí samozrejme zaplatiť ak mu súčasný produkt vyhovuje a postačuje. Je to v podsate umelé a vedomé poškodenie jeho vlastníctva za ktoré zaplatil.

Nový produkt má byť sám o sebe taký inovatívny, aby uživateľ z vlastnej vôle na novší prešiel.
Nie nasilu !!!!

Microsoftu by som odporúčal počúvať potreby uživateľov, nešpicľovať pokiaľ to uživateľ sám nedovolí a nezaťahovať nás nasilu do cloudu, ktorý väčšine ľudí vôbec netreba, len im vytiahne viac peňazí z vreciek ­(typicky napr. nezmyselný, pre väčšinu uživateľov, cloud office,...)
Odpovědět1  1
xls (62) | 7.4.20179:21
Na 10 potřebují vykopnout.

Jestli byly W7 normální doladěný desktopový OS, tak nechápu, proč je zkřížit s OS pro telefon a tenhle paskvil bezohledně cpát uživatelům.
Bohužel jsem kvůli rozlišení nucen je na jednom počítači mít a oparvdu nechápu, proč pořád cpou nové aktualizace, které vedou tak v 50 % případů k černé obrazovce a rozhození už fungujícího.
Odpovědět1  5
Aros (547) | 6.4.201719:56
Ach jo, já po těch desítkách žádné nové funkce nechci. Prostě jen chci aby to fungovalo... A už to tu dokonce i bylo. Teď jsem konečně prožil pár měsíců, kdy jsem si neměl na co stěžovat. Bohužel to trvalo jen asi 5 měsíců. Od té listopadové větší aktualizace mi to konečně stabilně běželo, nic nepadalo, konečně mi fungovala stabilně nabídka start a vyhledávání pomocí klávesnice. Jediným problémem zůstalo to, že se PC neustále samo probouzelo, ale dejme tomu, tak prostě téměř nic mě netrápilo. Teď na začátku dubna se mi nainstalovala nějaká aktualizace ­(která možná nějakou dobu čekala, protože jsem dlouho PC jen uspával­) a konec. Dvakrát během jednoho dne BSOD, vypadává síť, ovladače grafiky jsou nějaké pošahané a nejdou přeinstalovat ani odinstalovat a když jsem zkoušel bod obnovy, opakovaně mi to po restartu píše, že se nezdařilo. Krom toho mi už zase nefunguje pravý klik na ikony na task baru ­(alespoň ne pořád­). No nemůžu si pomoct ale po těch dejme tomu 5 letech u sedmiček, kde jsem opravdu snad nenarazil za celou dobu na nějaký výžnější problém ­(minimálně si to nepamatuji a už vůbec jsem nikdy nemusel přeinstalovávat­), je tohle fakt utrpení... Jako fakt si myslím, že Ti vyházení betatesteři byla od Nadelly fakt totální blbost.
Odpovědět4  0
Michal Hala (115) | 6.4.201720:01
Tak já to od Nadelly považuji za totální pitomost a jednou ho možná za to budou v Redmondu proklínat...
Odpovědět1  0
andre_z (154) | 7.4.201719:08
Tak já jedu na WIN10 asi na 5 zařízeních, na žádném nemám žádné problémy Vámi popisované. Možná to bude tím, že jsem ajťák, možná to bude tím, že si neinstaluji nějaký kraviny do PC... Těžko říct.

Co se týče firemních PC, tak je tak, jak to tady někdo psal. Firmy nemají důvod přecházet na jiný OS dokud to není třeba, ani ne tak z důvodu toho, že by se IT v daných firmách nechtělo, ale hodněkrát z důvodu, že se ve firmách používá SW třetích stran a ty kolikrát nejsou tak pružné ve změně svých programů.

Teď třeba ve firmě instalujume desítky nových PC, na většinu dáváme WIN10 ­(64bit­), ale ne klasické, ale verzi ­"LTSB­", která je vyloženě pro firemní použití a je zbavena většiny moderního balastu ­(Hlavně metro a Store­). ­(Daná verze má sice také své mouchy, část SW není, ale jinak je to OK­).

Jenže je pár PC, kde jsme si radši z důvodu preventivních nedovolili dát WIN10, a instalovalo se WIN7 32bit. A to jsou zrovna PC různých účetních a personalistek, kde je používán hodně SW třetích stran a nebylo třeba riskovat, že ne třeba hned, ale i za nějakou dobu se zjistí, že nějaká funkčnost programu ­(většinou 32bit­) pod WIN10 nebude fungovat. A hlavně fakt bych nechtěl řešit, že třeba neudělají výplaty... :­-D
Odpovědět1  2
Jirka-77 (1116) | 6.4.201719:52
to je celkem rozumný, teda podle mě. byl by to hodně oblíbený windows kdyby existovala varianta s možností kompletně povypínat odchozí data, nebo si vybrat co povolím, dál aby se něco samo další aktualizací nezaplo, hlavně aby nebyli věci jako teď co vypnout ani nejdou, aby w10 neměl špatnou pověst už jen násilným vnucováním, což má. aby nezatěžoval internet jestli to nechci, např učením cortany, že si holka stahuje od uživatelů co ji napadne, takže cortano, tady do těch složek můžeš a tady ne. do emailu mě taky nechoď, klávesnici mně nesleduj a když budeš slušná, tak ti dám nějaká data aby ses mohla učit :­-­) a navíc ti chci určit měsíční limit dat a denní dobu tvého stahování, ne že budeš ždímat internet jen s ohledem na moji aktivitu. ani ekologická nejsi, internet běží převážně na uhlí a to bys čuměla kolik to žere. nějaká datacentra jsou na obnovitelné zdroje, ale zbytek internetu ne a jejich obnova převážně taky ne.
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 7.4.20177:34
Možnost povypínat odchozí data máte na routeru. Zákaz spojení krom portu 80 a zákaz spojení na xxx.microsoft.com vcelku postačí. jen je to velmi nepříjemné.
Odpovědět1  1
danito (144) | 7.4.201710:49
Jenže to už vyžaduje trochu větší znalosti. Většina routerů je v AJ a většina lidí nemá tucha, co která položka znamená. Takže rada dobrá, ale ne pro každého. :­-­)
Odpovědět3  1
Jirka-77 (1116) | 7.4.201712:42
já w10 samozřejmě nemám, ale rada je to dobrá, nebo aspoň něco.
Odpovědět0  1
T_xy (67) | 8.4.201716:48
A msdn si budu cucat z prstu? Tohle prostě není řešení, krom toho dost lidí má router od providera a nastavovat si ho ani nemůžou.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.