reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastupitel Pennsylvanie navrhuje zřídit "daň ze hříchu" pro násilné hry

11.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Zastupitel Pennsylvanie navrhuje zřídit "daň ze hříchu" pro násilné hry
Taková věc, která se urodila v hlavě republikánského zastupitele státu Pennsylvánie, tu už pár let nebyla. Ve snaze zajistit finance pro úřad starající se o bezpečí ve školách totiž Chris Quinn navrhuje zdanit násilné hry. 
Mluví se o tzv. "sin tax", čili jakési dani ze hříchu, který dle republikánského zastupitele státu Pennsylvánie Chrise Quinna páchá každý, kdo si zahraje násilnou hru, která nese označení M udělené organizací ESRB. Pravda je, že snaha zdanit násilné hry se datuje do roku 2013, přičemž nyní se znovu objevila na pořadu dne. Quinn jako důvod uvádí, že násilné hry jsou "jedním faktorem, který může přispívat k rostoucí četnosti a intenzitě násilí ve školách". 
 
 
Dle House Bill 109 by měl sin tax představovat 10 procent navrch standardní spotřební dani, která v Pennsylvanii činí obvyklých 6 %, přičemž samosprávy ji mohou zvednout až na 8 %. AAA hry se standardní cenou 60 dolarů by se tak mohly prodávat za cenu mezi 65 a 70 dolary. Získané finanční prostředky by pak proudily na účet Digital Protection for School Safety Account dohlížející nad bezpečností v tamních školách. 
 
Proti zákonu je dle očekávání organizace Entertainment Software Association (ESA), která jej označuje za protiústavní a jako obvykle se odkazuje na "mnohé vědecké studie", dle nichž neexistuje žádné spojení mezi videohrami a reálným násilím. ESA se také odvolává na rozhodnutí Nejvyššího soudu Spojených států, které také podporuje její pohled na věc. 
 
ESA přitom zastupitelům Pennsylvanie nabízí pomoc při práci na zvýšení obecného povědomí o systémech rodičovských kontrol a hodnocení ESRB, které vidí jako efektivní nástroje pro zajištění toho, aby rodiče mohli sami určit, co svému potomku povolí. 
 
My můžeme vidět aktivitu Chrise Quinna jako další z mnoha pokusů o restrikci a démonizování her na základě přesvědčení o jejich škodlivosti. Je také zajímavé, že se tento zastupitel ve svých snahách získat peníze díky nové dani nezaměřil třeba na to, co v rukou šílenců opravdu způsobuje smrt a co mrzačí, čili zbraně. 
 
Zdroj: KitGuru 


reklama