reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Život se může ukrývat také na exoměsících, ukazuje Kepler

6.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Život se může ukrývat také na exoměsících, ukazuje Kepler
Astronomové obvykle ukazují zajímavé planety, na nichž by se mohl vyvinout život, a to takové, které se co nejvíce podobají Zemi. Jsou tu však i další zajímavé a nadějné objekty, a sice exoměsíce plynných obrů. 
Ostatně vedle Marsu jsou v naší soustavě potenciální přístavy života také měsíce Saturnu a Jupiteru, které jsou daleko od tzv. obyvatelné zóny kolem Slunce. Pokud se nějaký měsíc v cizím systému nachází u planety, která se v takové zóně pohybuje, je to pak logicky vhodnější kandidát na vývoj života než taková Europa.
 
 
Náš Jupiter má přitom 69 přirozených družic, o nichž víme a Saturn jen o sedm méně, i když samozřejmě ne všechny jsou kalibru Enceladu, Titanu či Ganymedu. Naznačuje to ale, že velké měsíce mohou být zcela běžné i u plynných obrů jiných systémů a řada z nich může dosahovat rozměrů Země. 
 
Pomocí teleskopu Kepler bylo identifikováno už 121 plynných obrů, které se nachází v obyvatelných pásmech svých hvězd, což by tak platilo i pro jejich měsíce. Blízké planety mohou samozřejmě představovat riziko, vždyť Jupiter je zdroj silné radiace s pásmy, kde je mnohatisíckrát intenzivnější než v zemských Van Allenových pásmech a už ty jsou pro nás nebezpečné a schopné porušit naši DNA. Vedle toho může blízký plynný obr představovat nebezpečí i kvůli své přitažlivosti. Především Jupiter nám při vývoji života na Zemi velice pomohl jako štít, který zachytil obrovské množství komet či asteroidů a vyčistil od nich Sluneční soustavu. Tento štít bychom ale nechtěli mít moc blízko sebe. 
 
Život ale dokáže být velice přizpůsobivý, takže vůbec není vyloučeno, že může vzkvétat i na měsících v jiných soustavách. Na tuto otázku se zaměřili na Univerzitě v Kalifornii i v Jižním Queenslandu a využili data teleskopu Kepler. Našli celkem 121 plynných obrů pohybujících se v ideální vzdálenosti u svých hvězd a výsledky tohoto bádání budou zanedlouho zveřejněny v Astrophysical Journal. 
 
Problém je ten, že nalezení takových exoměsíců zatím není s dostupnými nástroji možné, však Kepler dokáže detekovat leda ony planety. O takových měsících se tak dá mluvit jen hypoteticky, ale jak už bylo řečeno, máme důvod se domnívat, že existovat budou a v hojných počtech a takový plynný obr tudíž může teoreticky mít u sebe hned několik kandidátů na vývoj života. 
 
Opět je tu ale problém s tím, jak pracuje teleskop Kepler. Ten nejlépe hledá takové planety, které oběhnou svou hvězdu za relativně krátkou dobu. Na detekci druhé Země bychom logicky potřebovali v nejlepším případě dva roky, aby nám zastíněním své hvězdy dala najevo svou existenci. Pokud tak jde o obyvatelné zóny, planety nacházející se v nich, které mají dobu oběhu jen pár týdnů či měsíců, obíhají kolem menších a oproti Slunci slaběji zářících hvězd, což jsou obvykle červení trpaslíci. A ti jsou známí pro svůj divoký vývoj plný erupcí, které jsou s to nejen dokonale sterilizovat blízké planety (či měsíce), ale postupně i odvát do vesmíru jejich případnou atmosféru. Když se k tomu pak přičte očekávatelná radiace samotné blízké planety, nevypadá to, že by tu bylo mnoho šancí na klidný vývoj života u oněch 121 obrů. Na druhou stranu nikdo neříká, že život musí existovat v podobě, jakou si představujeme. Může být skryt hluboko pod povrchem a v takovém případě by mohla být další energie z blízkého plynného obra nápomocná. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama