reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Změňte násobič a napětí na mobilním Athlonu XP!

18.11.2003, Eagle , článek
Změňte násobič a napětí na mobilním Athlonu XP!
Již delší dobu vyvíjím software, který bude schopen měnit chování procesoru při určitých situacích. Nedávno se mi podařilo otestovat funkci, která dokáže na mobilním procesoru Athlon změnit napětí a násobič za chodu přímo z Windows. S programem jsme dosáhli velice zajímavých výsledků. Nyní máte možnost vyzkoušet si to sami!
Kapitoly článku:
Nyní se konečně dostávám k jádru problému. Asi tušíte, v čem spočívá. Driver technologie PowerNow! dodávaný s Windows je vázaný na nastavení frekvenčně-napěťových tabulek výrobce notebooku. A ten často, aby se vyhnul případným problémům, "přestřelí" napětí i nad doporučení výrobce procesoru. Druhý "problém" spočívá v tom, že procesor často zvládne více, než na co je certifikován - přesněji řečeno zvládá frekvence při nižším napětí, než výrobce garantuje. Kdyby bylo možné manuálně změnit podle libosti nastavení tak, aby si uživatel nastavil jemu vhodnou frekvenčně-napěťovou kombinaci, může získat lepší poměr spotřeby k výkonu. Postup jak to udělat následuje.

CPUMSR - jak na to

Projekt CPUMSR jsme společně s Miroslavem začali programovat zhruba v září letošního roku. V současnosti se stále jedná o betaverzi, nicméně i ta již umí měnit řadu zajímavých funkcí procesorů. Co přesně je možné změnit a jaké jsou výsledky, o tom se zde zmiňovat nebudu, možná někdy příště. Bylo by to na delší povídání a tento článek pokrývá jen jednu z vlastností - změnu násobiče a napětí.

Program si stáhněte zde - http://www.cpuheat.wz.cz. Stránky jsou prozatím "lehce" provizorní a pouze v angličtině. Program najdete v sekci Download.

Po spuštění bude automaticky detekován procesor, v případě mobilního Athlonu to bude část pro procesory Athlon. Zde jsou pro změnu násobiče a napětí směrodatné dvě záložky - Frequency & Voltage Info...



... a Frequency & Voltage Control.

Na info záložce jsou k nalezení parametry procesoru - napětí (voltage) a násobič (multiplier). Položka Current značí aktuální nastavení, položka Startup nastavení po zapnutí notebooku a položka Maximum maximální nastavitelné hodnoty. Údaje jsou přebírány přímo z procesoru.

Na záložce control probíhá vlastní změna násobiče a napětí:



Položky v kolonce Power States Transitioning značí podporu změny napětí a násobiče. Obě vlastnosti musí být podporovány.

Number of FID/VID stabilization cycles - Procesor je po provedení změny napětí nebo násobiče uveden do úsporného stop grant režimu, v němž je jeho frekvence silně redukována (až na hodnoty v řádu jednotek MHz). V tomto stavu vyčká zde zvolený počet hodinových cyklů sběrnice FSB a až poté se přepne zpět do plného operačního režimu. Čekání je nutné pro stabilizaci napěťového regulátoru základní desky a frekvenčního generátoru uvnitř procesoru. AMD doporučuje hodnotu 10000 hodinových cyklů, nižší hodnoty znamenají rychlejší přepnutí a menší stabilitu, větší hodnoty naopak. Konkrétní nastavení se liší notebook od notebooku.

Konečně rozvírací nabídky umožňují zvolit násobič a napětí. Změna se začne provádět stisknutím tlačítka Set a je tak rychlá, že jí ani nepostřehnete. Možná nastavení jsou:

násobič - hodnoty 3x až 24x, horní hodnota omezená maximální hodnotou násobiče, kterou nelze překročit (pokud nastavíte vyšší, zvolí se automaticky maximální).

napětí - hodnoty 0.925V až 2.0V v různě velkých krocích (při nízkých napětích kroky po 0.025V, při vyšších kroky po 0.050V), horní hodnota je opět limitována maximem procesoru

Zde bych chtěl upozornit, že ne všechny kombinace musí nutně fungovat. Při našem testování bylo napětí bez problémů, násobič 3x ale vedl k zatuhnutí notebooku (ostatní násobiče fungovaly bez problémů). Při zvolení příliš nízkého napětí je také možné, že procesor bude vykazovat chyby. Tyto změny jsou velmi podobné přetaktování (resp. podtaktování), proto i následky mohou být stejné. Jaké zhruba napětí procesor potřebuje pro které frekvence, lze zjistit sledováním hodnot, které nastavuje ovladač PowerNow! od AMD.

Vypnutí PowerNow! ovladače

Manuální změna by byla k ničemu, pokud by jí ovladač dodaný s Windows anuloval vlastní změnou. Proto je nutné tento ovladač vypnout. Při testování se nám bohužel nepodařilo zjistit, jak to přesně provést, nicméně fungovalo nastavení Always on v Power Schemes:



Do této nabídky se ve Windows XP dostanete kliknutím na plochu -> Vlastnosti -> Spořič obrazovky -> Napájení. Poté, co jsme notebook takto nastavili, ovladač dodaný s Windows naše nastavení neměnil.
reklama