reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC nacpal do svého minipočítače Radeon RX 480

4.11.2016, Jan Vítek, aktualita
ZOTAC nacpal do svého minipočítače Radeon RX 480
V dnešní době už jsou na trhu miniaturní počítače, které mohou vyzvat i moderní konzole na výkonnostní souboj. Jedním z nejlepších bude ZOTAC MAGNUS ERX480, první takový model s GPU Polaris, a to rovnou RX 480.
A jde rovnou o ten nejvýkonnější Polaris, čili Radeon RX 480. Ten se dostal do počítače ZOTAC MAGNUS ERX480, který se sice svou velikostí neřadí mezi různá NUC, jako je i řada ZOTAC ZBOX, ale to jsme od něj ani neočekávali. Jeho rozměry jsou přibližně 21 x 20 x 6 cm, takže má celkem blízko k moderním konzolím jako PlayStation 4. A nám může být ostatně už celkem jedno, jestli to je krabička s půdorysem 11 x 11 cm nebo větším, stále je dost malá na to, aby se vměstnala téměř kamkoliv, třeba na zadní stranu monitoru.





Jak ukazuje dostupný obrázek s rozebraným MAGNUS ERX480, vnitřní provedení je ale v podstatě stejné jako v případě NUC. Také tu máme pouze jednu desku, na níž je umístěno vše potřebné a mimo ni se nachází leda napájecí zdroj a pak případné sekundární úložné zařízení (2,5" disk či SSD). Podívejme se ale na to, co říkají specifikace.





Pod kapotou máme procesor Intel Core i5-6400T, což je socketový (LGA 1151) Skylake se 4 jádry na 2,2 až 2,8 GHz a TDP 35 W. Ten by tak měl poskytnout dost výkonu na nakrmení grafického čipu Radeon RX 480 ve verzi se 4 GB paměti GDDR5. Výrobce bohužel neříká, zda jde o kartu se stejným nastavením, jaké mají desktopové verze 4GB Radeonu RX 480. Počítač je dále vybaven dvěma sloty SO-DIMM pro až 32 GB paměti DDR4 na 2133 MHz, pro SSD má připraven 80mm slot M.2 plus další zmíněnou pozici pro 2,5" zařízení se SATA a pak tu je také čtečka karet 3 v 1, dva Ethernetové gigabitové porty, DisplayPort 1.3, HDMI 2.0 a celkem šest USB (dva 3.0, dva 2.0, dva 3.1 a z toho jeden typu C). Uvnitř také máme pochopitelně i modul s Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth.

Toto je tak konečně už minipočítač, který může zajímat i hráče počítačových her. Přichází na trh buď jako barebone, nebo jako hotový model s 8 GB DDR4 RAM, 120GB SSD a Windows 10. Neznáme pouze jediný důležitý díl celé skládačky, a to cenu, k níž můžeme být zatím skeptičtí a předpokládat, že si tuto miniaturizaci řádně zaplatíme.

Zdroj: ZOTAC
reklama