reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC NEN: malá a výkonná Steam Machine

3.11.2015, Jan Vítek, aktualita
ZOTAC NEN: malá a výkonná Steam Machine
Oficiální představení herní platformy Steam a všeho, co k ní patří, už je na spadnutí. ZOTAC tak již představil svou malou Steam Machine, která dostala prosté označení NEN. Přijde už vybavená příslušným Steam Controllerem.
Pokud mluvíme o chystané platformě Steam, máme na mysli samozřejmě počítače Steam Machine, operační systém Steam OS a ovladač Steam Controller. To vše by měl nabídnout i ZOTAC NEN, který bude také prostorově nenáročný, ale přitom poměrně výkonný, a to dost na to, abychom na něm mohli provozovat i moderní 3D hry.





ZOTAC má své dlouholeté zkušenosti s výrobou malých počítačů, které může nyní zúročit. Svou NEN označuje za vůbec nejvýkonnější SFF (Small Form Factor) Steam Machine a v této době nabízí jeden jediný model s označením SN970. Nejde však o tak malý počítač velikosti NUC, ale podstatně větší s rozměry 210 x 203 x 62mm.






Dostaneme k němu potřebný Steam Controller, jednu z nejdůležitějších součástí nové platformy, na níž bude záviset její úspěch či neúspěch. Dále tu máme nezbytnosti jako 180W napájecí adaptér, software, Wi-Fi anténu a manuály a pak USB flash disk s ovladači pro operační systém. Samotný NEN totiž mechaniku nemá, a tak ovladače na flashce přijdou vhod.

Co se týče hardwarové výbavy, pak ta je slušná. Postavena je na čtyřjádrovém Core i5-6400T z generace Skylake, 8 GB paměti (další slot je volný, takže jde o jednokanálovou) a především NVIDIA GeForce GTX 960. Ta má mít dle specifikací 192bitové rozhraní a 3 GB paměti GDDR5, ačkoliv klasická desktopová i notebooková GTX 960 má 128bitové rozhraní. Šířku 192 bitů má z generace Maxwell jedině GTX 970M, na niž by ukazovalo také označení počítače SN970, ale dle specifikací je tu prostě GTX 960 a basta.





ZOTAC NEN má místo pro jeden M.2 SATA SSD a jeden 2,5" pevný disk, u nějž je uvedena kapacita 1 TB. Čili ten by měl být součástí základní výbavy, zato SSD bude asi volitelné. Mezi rozhraní patří čtyři HDMI 2.0, čtečka karet 3 v 1, dva Gb Ethernety, Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0 a pak tři USB 3.0, jeden stejné verze s konektorem typu C a dva USB 2.0. Steam OS už bude na počítači předinstalován

Zdroj: TZ ZOTAC
reklama