reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD získalo po Xilinxu také výrobce programovatelných procesorů Pensando

5.4.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD získalo po Xilinxu také výrobce programovatelných procesorů Pensando
Společnost AMD nedávno dokončila zásadní akvizici firmy Xilinx a nyní přichází na řadu další firma, kterou si AMD kupuje za mnohem nižší sumu. Jedná se o Pensando, výrobce plně programovatelných procesorů. 
Společnost AMD v průběhu února ohlásila dokončení akvizice firmy Xilinx, která jí umožní oslovit mnohem větší trh, a sice konkrétně díky výrobě FPGA (Field Programmable Array). Nyní půjde také především o datová centra, ovšem už ne o FPGA, ale o plně programovatelné procesory, jaké navrhuje společnost Pensando. Akvizice v hodnotě 1,9 miliard dolarů už byla potvrzena (pdf).
 
 
Jde tu tak o čipy nazývané Fully Programmable Packet Processor či Programmable Packet Engine (PPE), které můžeme srovnávat právě s FPGA. Čipy FPGA už jsou vysoce flexibilní a mohou být vyladěny a nastaveny pro řadu úkolů, ale i tak obsahují běžná jádra ARM jako Cortex-A9, A53 i A72, zatímco čipy od firmy Pensando jsou už zcela a plně rekonfigurovatelné a určené dle popisu firmy AMD pro akceleraci síťových úloh, úložná zařízení a další služby pro cloud, podnikové systémy a edge. 
 
AMD pochopitelně získává hardwarové i příslušné softwarové technologie, které zapojeny do celkového firemního portfolia mají zajistit "nepřekonatelný výkon a hodnotu pro cloudové a podnikové zákazníky". Jde tu tak pochopitelně o spojení zmíněných Packet Procesorů s FPGA od firmy Xilinx a vlastními CPU a GPU od AMD. To vše umožní tvořit řešení na míru z hlediska výkonu, efektivity a celkových schopností. 
 
Pro firmu AMD tak jde o další strategický nákup, jehož dopad se teprve projeví někdy v budoucnu. Přinést by mohl i zvýšení celkových marží, s nimiž AMD dlouhodobě bojuje a které mu nezajistí pouhý prodej jinde vyráběných procesorů, grafických karet a dalších pro AMD tradičních produktů. Tím samozřejmě není míněno, že AMD jiné produkty nenabízí, ale právě o to jde i v případě akvizice firmy Pensando.
 
Zdroj: THW


reklama