reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Igor's LAB: karty pro RTX 3090 Ti nakonec s Adou kompatibilní nejsou

6.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Igor's LAB: karty pro RTX 3090 Ti nakonec s Adou kompatibilní nejsou
Igor Wallossek ve svém novém článku popírá vlastní starší spekulace o tom, že grafické karty RTX 3090 Ti využívají PCB, které se díky pinové kompatibilitě GPU GA102 a AD102 budou moci využít i pro budoucí hi-end. 
Právě Igor Wallossek dříve nastartoval spekulace o tom, že RTX 3090 Ti využívají PCB, které se bude později hodit i pro čipy AD102. Vedly jej k tomu jednak zákulisní informace a pak i to, co popisujeme v odkazovaném článku. Mnohé karty řady RTX 3090 Ti jsou totiž očividně připraveny pro výrazně vyšší zátěž a také využívají napájení schopné si z nového přídavného konektoru brát až 600 W a některé jsou navíc připraveny i pro ještě jeden takový konektor. 
 
MSI GeForce RTX 3090 Ti SUPRIM X
 
I to mělo podpořit tvrzení o kompatibilitě s AD102, což mělo NVIDII a jejím AIB partnerům značně usnadnit a urychlit vývoj nových karet generace Ada (Lovelace). Wallossek už ale tvrdí, že to není pravda. Nicméně se to nevylučuje s informacemi, že výrobci karet využívají RTX 3090 Ti do jisté míry jako trénink na novou generaci karet, která si má vzít v případě hi-endu v základu kolem 600 W. A je zřejmé, že asi bude vhodné si to dopředu vyzkoušet, než se půjde s kůží, respektive s křemíkem na trh.
 
Stále totiž dle daného zdroje platí, že má existovat tzv. 600W BIOS pro GA102, k čemuž pak sedí i chybějící výbava v napájecích obvodech prodávaných karet RTX 3090 Ti, neboť ta může být na testovací kouscích snadno doplněna, ale to neznamená, že na těchto PCB poběží AD102. Nesmíme také zapomenout, že se tu testuje také nový 12+4pinový napájecí konektor. 
 
PCB pro RTX 3090 Ti přitom mají některé nové prvky karet pro PCIe 5.0, které GA102 nepotřebuje, což se týká především právě napájení, jako jsou nové obvody pro velice nízká napětí nebo naopak chybějící MSVDD napájení. Nicméně referenční PCB mělo být přichystáno a dokončeno už v minulém roce a i jako takové nesplňuje celé specifikace standardu PCIe 5.0. 
 
Nakonec se dozvídáme, že čipy GA102 mají být schopny běžet na testovacích PCB pro čipy Ada, ale neplatí, že by právě Ada měly fungovat na dnešních PCB pro RTX 3090 Ti, čili o plnou (zpětnou) kompatibilitu se nejedná. 
 
Zdroj: Igor's LAB 


reklama