reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla: video z průletu berlínské továrny dronem, dodávky opět rekordní

4.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla: video z průletu berlínské továrny dronem, dodávky opět rekordní
Tesla zveřejnila zajímavé video ze své nové berlínské továrny. Průlet dronem ukazuje výrobu nových vozů Model Y v různých fázích. Společnost také zveřejnila výsledky své produkce a dodávek, kde to druhé je opět rekordní.
Společnost Tesla před dvěma týdny otevřela svou novou továrnu Gigafactory blízko Berlína. Nyní zveřejnila na svém YouTube kanálu zajímavý průlet touto továrnou pomocí dronu, který ukazuje různé fáze výroby Modelu Y. Dron se pohybuje velmi blízko robotů, prolétává samotnými nekompletními vozy a poodhaluje, jak se vlastně vozy Tesla vyrábí.
 
 
Automobilka zveřejnila také data o produkci a dodávkách, které navzdory vleklé čipové krizi výrazně neklesají a v dodávkách firma zaznamenala další rekord, byť jen o chloupek. Produkce proti minulému čtvrtletí (Q4/21) klesla jen velmi mírně z 305 840 na 305 407 vozů (-0,14 %), v tomto bylo 14 218 Modelů S/X a 291 189 vozů Modelů 3/Y. V prvním případě bylo 17 % vozů pořízeno přes operativní leasing, u 3/Y jsou to jen 3 %.  
 
Dodávky pak mírně stouply z 308 600 na 310 048 aut (+0,47%). Šanghajská továrna je nyní zavřena kvůli koronavirovým opatřením, nicméně se rozbíhá výroba v berlínské továrně a tento týden bude otevřena další továrna v Texasu. Pokud se tedy podaří zajistit dostatek čipů, dá se předpokládat, že by se výroba Tesly pro letošek mohla pohybovat okolo 1,5 mil. vozů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama