reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

10letý Fin našel chybu v Instagramu, dostal odměnu $10000

4.5.2016, Milan Šurkala, aktualita
10letý Fin našel chybu v Instagramu, dostal odměnu $10000
Pokud někdo najde ve Facebooku nebo Instagramu závažnou chybu, může dostat velkou finanční odměnu. Naposledy se to povedlo 10letému Finovi, který našel mezeru v Instagramu. Za objevení chyby dostal v přepočtu čtvrt milionu korun.
Facebook nabízí finanční odměny těm, kteří v jeho systémech najdou bezpečnostní či jiné závažné chyby. Např. v minulém roce takto získal jeden Ind velmi pěkných $12500, ale rozhodně nebyl jediný. Dodnes bylo takto odměněno okolo 800 lidí a rozdáno bylo přes 4,3 milionu dolarů (v průměru přes 5000 dolarů na případ). Jen v minulém roce to bylo 936 tisíc dolarů pro 210 lidí z celkových 526 nahlášených případů. Dosud bylo nejmladšímu příjemci této odměny 13 let, Jani z Finska toto ale nyní výrazně překonal.


Instagram logo


Jde jen o 10letého kluka, který v únoru nahlásil chybu, jenž umožňovala komukoli smazat příspěvky na Instagramu. Šlo o to, že systém nedostatečně kontroloval, zda osoba, která maže příspěvek, je zároveň ta, která jej vložila. Facebook Janiho vyzval, aby smazal fotografii z testovacího účtu a opravdu byl schopen toto učinit. V březnu tak za upozornění na tuto chybu dostal $10000, což je v přepočtu na naši měnu okolo čtvrt milionu korun. Zajímavé je na celém případu také to, že Jani by dle pravidel služeb vůbec neměl mít na tyto sociální sítě přístup.

Zdroj: forbes.com, petapixel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama