reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2. půle 2022: Raptor Lake, Sapphire Rapids-X HEDT, Zen 4, RDNA 3 i Lovelace?

16.11.2021, Jan Vítek, aktualita
2. půle 2022: Raptor Lake, Sapphire Rapids-X HEDT, Zen 4, RDNA 3 i Lovelace?
Jak to vypadá, po tomto roce, který už téměř končí a na nový hardware byl spíše chudý, nás čeká v příštím roce smršť novinek. Zvláště pak druhá polovina by mohla být velice zajímavá díky firmám Intel, AMD a NVIDIA. 
Jistě, i v tomto roce se na trhu objevily opravdu významné novinky ze světa PC, respektive jde spíše o jednu, a to nové Alder Lake-S. Jejich nástup je ale pozvolný a částečně bude spadat právě do roku 2022, který by měl odstartovat v ostrém tempu. Hned zkraje totiž očekáváme krom zbylých Alder Lake-S také konečně už i představení herních Xe-HPG od Intelu a také AMD by brzy mělo na nové procesory Intelu reagovat svými procesory Ryzen 6000 s pamětí V-Cache, pokud chce dostat prostor pro Zen 4. 
 
 
Na CES 2022 či prostě na začátku příštího roku bychom měli dostat takový malý předkrm, jenž bude předcházet tomu, co se očekává během druhého pololetí a těchto novinek skutečně není málo. 
 
V případě Intelu můžeme dle souznění leakerů momomo_us a kopite7kimi očekávat, že během třetího kvartálu uvidíme na trhu jednak Raptor Lake, už ohlášeného nástupce procesorů Alder Lake a vedle toho také Sapphire Rapids-X, čili už konečně nové HEDT procesory, s nimiž si Intel dal na delší dobu vynucenou pauzu, neboť teprve nyní má k dispozici potřebnou mikroarchitekturu a 10nm (Intel 7) proces ve vhodném stavu.
 
Následně by společnost AMD měla spíše už ve čtvrtém kvartálu vyslat na trh své kombo procesorů Zen 4 vyrobených už 5nm procesem firmy TSMC a ty pak mají doplnit první grafiky generace RDNA 3 složené z 5nm i 6nm čipů (rovněž TSMC) s až 15360 Stream procesory na taktech až kolem 2,5 GHz. Zajímavé je, že se tu stále počítá s GDDR6, a to na relativně úzké 256bitové sběrnici, čili stejně jako v generaci RDNA 2 by AMD mělo velice spoléhat na Infinity Cache a v takovém případě lze samozřejmě počítat s růstem její kapacity a možná s využitím V-Cache. 
 
Nakonec tu máme NVIDII a její generaci Lovelace, o jejímž herním vrcholu v podobě GPU AD102 leakeři shodně prohlašují, že půjde o 5nm čip s celkem 18432 CUDA (FP32) jednotkami, které na cca 1,8 GHz nabídnou výkon kolem 66 TFLOPS, anebo půjde i o více než 2,3 GHz a výkon nad 85 TFLOPS (FP32). Tato nejistota je vcelku pochopitelná, neboť aktuálně bude NVIDIA teprve v úvodních fázích rozjetí výroby a sama teprve zjistí, na jaké reálné takty se se svými AD10x dostane. Pokud jde ale o paměti, mělo by být víceméně jasno, že půjde o GDDR6X, a to prý s kapacitou 24 GB na 384bitové sběrnici a 21 Gb/s na pin. To samozřejmě platí právě pro nejvýkonnější AD102. 
 
Podzim příštího roku by tak měl být skutečně bohatý na nový hardware, přičemž v případě grafických karet je také třeba se připravit na změny. AMD i NVIDIA totiž mají sice chystat mnohem výkonnější karty, a to i více než dvojnásobně oproti aktuálním modelům, ale to zřejmě bude mít svůj značný dopad i na spotřebu, která by mohla být víceméně také dvojnásobná.  


reklama