reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

256GB SSD mají zlevnit pod 70 dolarů

23.1.2015, Jan Vítek, aktualita
256GB SSD mají zlevnit pod 70 dolarů
Generální manažer společnosti Apacer Technology uvedl, že v druhé polovině tohoto roku velmi pravděpodobně výrazně klesnou ceny menších SSD, a to 128GB modelů a především 256GB. Ty by se měly prodávat i za méně než 70 USD.
Otázka je, jakou cenu takového 70dolarového modelu můžeme čekat u nás. V nejlepším případě by to bylo po převodu kurzu pouze cca 1700 Kč, ale spíše musíme počítat s tím, že půjde o ekvivalent 70 eur, čili cca 1950 Kč. I to je ale za 256GB SSD vzhledem k dnešním cenám velmi dobré, však nejlevnější modely dnes přijdou na cenu kolem 2600 Kč.





Zástupce firmy Apacer Technology ještě sdělil, že pokud tedy ceny 256GB (či 240/250GB) modelů spadnou pod 70 USD, pak by se 128GB modely prodávaly za cca 40 USD. Pro SSD vyšších kapacit neměl žádné předpovědi, ale je zřejmé, že jejich ceny se budou odvíjet od těch "menších" modelů.

A jaký je důvod očekávaného poklesu cen? Bude to především přechod výrobců na 14nm, 15nm či 16nm výrobní proces, díky čemuž se ze stejně velkých waferů získá více čipů, které tak mohou být levnější. Apacer také očekává, že tento pokles podnítí vyšší zájem zákazníků, neboť ke koupi se jednak rozhoupají ti, kteří SSD dosud nechtěli kvůli vysokým cenám a potom se SSD mohou dostat do levnějších počítačů. To by pak mohlo způsobit další pokles cen.

Tuto zprávu si také můžeme spojit s nedávno zveřejněnou zprávou Wikibon, která předpovídá, že SSD se v roce 2016 stanou ekonomicky více rentabilní než pevné disky. Ale nenechte se mýlit, nejde pouze o cenu za gigabajt, ale i o náklady na provoz, atd.

Apacer se nakonec slovy svého generálního manažera pochlubil, že v minulém roce dosáhl rekordní tržby díky 4 milionům prodaných SSD.

Zdroj: Hexus.net
reklama