reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskem se budou vyrábět i řízené střely

15.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
3D tiskem se budou vyrábět i řízené střely
Války byly vždy tahounem technologického pokroku a nejinak tomu bude i v případě 3D tisku. Společnost Raytheon totiž experimentuje s výrobou částí řízených střel pomocí 3D tiskáren, což umožní výrobu značně zrychlit.
Společnost Raytheon, která se zabývá vojenskou technologií, např. výrobou řízených střel, hledá také nové způsoby výroby. Dnes je moderní zkoušet pro všechno možné 3D tisk a jak je vidno, nevyhne se to ani zbraním. Americké námořnictvo ve spolupráci s Lockheed Martin už zkoušelo výrobu částí raket pomocí 3D tisku, přičemž zde šlo jen o nějaké méně náročné komponenty jako jsou různé kryty kabelů a podobně. Evropský výrobce střel MBDA pak plánuje zavést 3D tisk v průběhu příštího roku.


Raytheon Tomahawk, public domain, přes Wikimedia Commons

Pochopitelně, výrobci nechtějí využít 3D tisk jen k výrobě menších dílů. Výzkumníci v Raytheonu se nyní snaží o tisk součástí elektrických obvodů nebo součástek pro radary. Tím ale jejich snaha nekončí a postupně chtějí vyrábět čím dál více částí rakety pomocí těchto technologií. Možnost vyrobit celou raketu pomocí 3D tisku ale bude podle vyjádření prezidenta společnosti Raytheon ještě nějakou dobu trvat.

3D tisk má podobné výhody, jaké jsme zmiňovali již u Mercedesu, který chcete tímto způsobem vyrábět náhradní díly pro nákladní auta. Výroba pomocí 3D tisku je rychlejší než danou část vyrábět a dovážet z jiného místa a Raytheon tvrdí, že se dokáže ušetřit až 75 % času, což je hodně velké číslo. Díly jsou tak mnohem rychleji k dispozici. 3D tisk také dovoluje navrhnout jednotlivé díly úplně jiným způsobem a vytvořit tvary, kterých nelze pomocí běžných výrobních technologií. Výsledkem je třeba to, že v dílech mohou být otvory na netradičních místech, což můše šetřit hmotnost. To se dá využít ke zvětšení doletu střely, případně naopak k uložení dalších věcí.

Zdroje: extrahw.com, ft.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama