reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3DMark 2016 Holiday Beta i pro virtuální realitu

21.12.2015, Jan Vítek, aktualita
3DMark 2016 Holiday Beta i pro virtuální realitu
Futuremark si pro svátky připravil 3DMark 2016 “Holiday Beta”, který nám dá ochutnat to, co si pro nás tato firma připravuje pro příští rok. Patří sem také VRMark, který otestuje schopnost sestavy rozhýbat obraz ve VR headsetu.
3DMark Holiday Beta Update tedy přidává do nabídky VRMark, který byl označen za vůbec první Virtual Reality Benchmark, tedy test pro výkon ve virtuální realitě. To jen ilustruje rapidně rostoucí zájem o virtuální realitu a headsety, které by se už do několika měsíců měly objevit na trhu. Velká otázka přitom je, jaká sestava dokáže kompatibilní hry uspokojivě rozhýbat, což bychom mohli zjistit právě pomocí nového benchmarku. Je ale zřejmé, že nejde o herní test, jako spíše o syntetický benchmark sloužící pro porovnání výkonu jednotlivých sestav.





Test VRMark to má zjistit s využitím čtyř klasických scén, které již z 3DMarku známe, přičemž ty si budeme moci ve VR headsetu volně procházet. Benchmarkovací funkce, která nám na konci vyplivne počet dosažených bodů, bude ale k dispozici později. Všechny testy budou také kompatibilní nejen s Oculus Rift a HTC Vive, ale také s řadou dalších modelů, mezi nimiž nechybí Razer OSVR, Vrvana Totem, StarVR, Samsung Gear VR a jiné, o nichž jste dosud možná ani neslyšeli. Určen je prý ale především pro média, vývojáře a samotné výrobce.





Dále nám Futuremark předkládá i slib dalších testů, jež mají "přijít brzy", a to v nově zpracovaném uživatelském prostředí, které má být rychlejší, flexibilnější a více intuitivní. Software tak nyní nabídne seznam kompatibilních testů, jenž bude založen na konfiguraci našeho počítače. Čili pokud budeme mít v systému Full HD monitor a APU od AMD, těžko to budou testy v rozlišení Ultra HD. Ovšem pokud budeme chtít některé nenabízené testy stále zkusit, dostaneme možnost si je instalovat a následně spustit z nové obrazovky Benchmarks. Čili jednotlivé testy se nyní budou stahovat a instalovat jednotlivě, což se bude týkat i jejich aktualizací.





Betaverze je k dispozici každému, který si na Steamu dříve pořídil placenou verzi 3DMarku, přičemž pro její získání je třeba splnit instrukce zveřejněné v záložce Komunita. Beta obsahuje dosavadní benchmarky v nezměněné podobě a lze je i nadále využít pro srovnávání skóre s ostatními uživateli. V případě potřeby se lze ihned vrátit ke staré verzi.

Již dříve se také objevila informace, že 3DMark si chystá nový test Time Spy, který bude jedním z benchmarků pro DirectX 12. Simulovat má nároky chystaných herních titulů nejvyšší kvality, tedy AAA, přičemž Time Spy má být tedy jen jedním z několika testů pro DX12. Futuremark udává, že jej budeme moci rozhýbat v rozlišení Full HD nebo WQHD a že bude asi 5x náročnější než Fire Strike

Zdroj: wccftech
reklama