reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

4 GB znamenají 4 GB, AMD zlevňuje R9 290X

30.1.2015, Jan Vítek, aktualita
4 GB znamenají 4 GB, AMD zlevňuje R9 290X
Aktualizováno: Nedávné pozdvižení týkající se využití paměti na kartě NVIDIA GeForce GTX 970 pochopitelně neuniklo ani firmě AMD. Ta se nyní snaží využít situace a se svými partnery snižuje ceny karty R9 290X, zatímco zákazníci vracejí funkční karty GTX 970.
NVIDIA musela před několika dny vysvětlovat, jak je to vlastně s využitím paměti na kartách GeForce GTX 970. Nakonec vyplynulo na povrch, že kvůli konfiguraci jednotlivých částí GPU muselo být posledních 512 MB z celkových 4 GB paměti zařazeno do samostatného poolu, přičemž primárně se využívá 3,5 GB paměti. Ta totiž nabídne plnou datovou propustnost, zatímco poslední část ji má pouze sedminovou. Pokud tedy nějaká hra musí využít i tu, má to negativní dopad na celkový výkon. NVIDIA říká, že to byla v rámci čipu GTX 970 jediná cesta, karta skutečně nese 4 GB paměti a slíbila ovladače, které se postarají o to, aby její poslední půlgigabajt byl využíván jen v nutných případech, kdy 3,5 GB už nestačí.





AMD se pak nerozhodlo taktně mlčet, ale zaútočit se sloganem "4GB znamenají 4 GB", čímž chce dát najevo, že její Radeony R9 využívají celou svou grafickou paměť bez nějakých dopadů na výkon. Firma také zdůraznila, že karty R9 290 a R9 290X využívají širokou 512bitovou sběrnici a nabízí propustnost 320 GB/s, zatímco karty NVIDIA s architekturou Maxwell mají mnohem nižší propustnost a spoléhají se na kompresi textur.

Společnost se ale také rozhodla, že její karty Radeon R9 290X by se měly prodávat za 299 USD, přičemž doposud se prodávaly spíše za 349 USD. Na serveru Newegg.com se již objevily dva kousky s novou cenou, které nabízí Diamond Multimedia a Gigabyte. Zpráva ale mluví o tom, že AMD po svých AIB partnerech chce, aby oni zlevnili své karty, z čehož vyplývá, že firma samotná své produkty nejspíše nezlevnila.





A právě firmy, které prodávají své karty s čipy AMD, nejsou zrovna nadšeny posledním vývojem událostí. Už ve třetím kvartálu minulého roku se zákazníci začli přiklánět na stranu zelených, čímž se narušil dlouhodobý poměr 60% NVIDIA, 40 % AMD. V posledním kvartálu se tento vývoj ve prospěch červených určitě nezvrátil, spíše naopak, alespoň dle posledních finančních výsledků AMD. Výrobci grafických karet se tak připravují na složité období, které by měl ukončit nástup nových Radeonů R9 300 a především R9 380X, jež má jako první využít výkonné paměti HBM. V této době ale AIB partneři prý ve snaze zabránit zahlcení skladů snižují objednávky na nová GPU. Počkejme si ale ještě na první čísla týkající se prodejů grafických karet v posledním kvartálu.

Co se týče karet NVIDIA GeForce GTX 970, pak prodejci udávají, že zákazníci vracejí funkční kusy z důvodu klamání spotřebitele. NVIDIA samotná jim vzkázala, že pokud chtějí, mohou karty samozřejmě vrátit, a tak toho někteří z nich opravdu využívají, jenomže to padá na bedra prodejců a výrobců karet. Samotná NVIDIA nemá žádný plán, jak tuto situaci řešit. Zákazníci totiž mají v řadě zemí právo vrátit vadné zboží a dostat zpět své peníze, pokud není možné produkt opravit, což v tomto případě skutečně možné není.

Prodejci tak musí reagovat, přičemž do toho pravděpodobně budou patřit i žaloby na výrobce karet, kteří zase budou moci žalovat samotnou NVIDII. A pro AMD to znamená vítanou pomoc a zásah deus ex machina.

Zdroj: techPowerUp
reklama