reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD je za nejsilnější kvartál ve ztrátě

21.1.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD je za nejsilnější kvartál ve ztrátě
Společnost AMD přišla několik dní po Intelu se svými finančními výsledky, které dle očekávání nejsou příliš povzbudivé. V posledním kvartálu firma sklouzla do ztráty, což se podepsalo i na celkovém výsledku roku 2014.
Že se AMD ocitne za poslední čtvrtletí ve ztrátě, to ostatně předpovídala i zpráva týkající se finančních výsledků této firmy za třetí čtvrtletí předchozího roku. Za to se firmě AMD podařil čistý zisk 63 milionů dolarů, a to z celkových příjmů 1,43 miliardy. Ty se však v posledním čtvrtletí smrskly na 1,24 miliardy, a to se podepsalo i na celkové operační ztrátě 330 milionů dolarů. Čistá ztráta pak činí 364 milionů, což činí 0,47 USD na akcii, a přitom jde o výsledky z posledního kvartálu, který je pro výrobce PC hardwaru tradičně nejsilnějším v roce.





Dle non-GAAP principů je ovšem firma v 36milionovém plusu, ovšem hlavním ukazatelem jsou právě celkové příjmy, a ty nejsou lichotivé. Co k tomu říká šéfka společnosti Lisa Su? Ta mluví především o diverzifikaci výroby a nových dohodách s výrobci hardwaru, ale také o potížích s hardwarem pro PC. Jde přitom evidentně o desktopový i notebookový hardware, který společnost AMD nemá v současnosti na nejvyšší úrovni. Z jedné strany na ni tlačí Intel se svou značnou výhodou v pokročilejším výrobním procesu a z druhé pak NVIDIA, která momentálně tahá za pilu díky nové generaci grafických karet s architekturou Maxwell.

AMD však bylo dle Lisy Su úspěšné v segmentu Enterprise, Embedded a Semi-Custom, který vykázal růst o 50 procent a zvláště zajímavé je to, že firma plánuje vrátit segment Computing a Graphics do "zdravého vývoje" na začátku druhého kvartálu. To by tedy mohlo přímo souviset s příchodem nové generace Radeonů řady 300, přičemž v těchto dnech se mluví především o kartě Radeon R9 380X, která má využít zbrusu nový typ pamětí HBM, jež by poskytly velmi vysokou datovou propustnost.

Ovšem ještě před tím čeká firmu AMD první kvartál tohoto roku a za ten očekává prohlubující se ztrátu, a to o 15 procent (plus/minus 3 procenta) v porovnání s předchozím kvartálem. Dostane se tak blízko k hranici jedné miliardy tržeb, což by značně prohloubilo ztráty.

Zdroj: TZ AMD
reklama