reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

62letý muž s ALS poslal svůj první tweet pomocí myšlenek

31.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
62letý muž s ALS poslal svůj první tweet pomocí myšlenek
Nápad ovládat počítač pomocí myšlenek není zdaleka nový. Jedna z funkčních verzí byla vyzkoušena na 62letém muži s ALS. Ten byl pomocí rozhraní Stenrode BCI schopen odeslat svůj první tweet.
Na projektech ovládání počítačů myslí pracuje mnoho týmů. Nám je nejznámější asi Neuralink od Elona Muska, ale zdaleka nejde o jediný projekt. Dalším je endovaskulární rozhraní Stenrode, které vyzkoušeli v Austrálii. To se tedy nenapojuje na mozek přes lebku a nijak ji nepoškozuje, ale přes jugulární žíly na krku. Dostal jej v dubnu 2020 dnes už 62letý Philip O'Keefe, který trpí na ALS (amyotrofická laterální skleróza). Tato nemoc způsobuje postupnou degradaci nervových buněk starajících se o motoriku. 
 
Brain Computer Interface
ilustrační obrázek, autor: Ars ElectronicaCC BY-NC-ND 2.0, přes Flickr
 
Podle O'Keefa je využití takového rozhraní jako učit se znovu na kole, vyžaduje to trénink, ale jak se do toho člověk dostane, přijde mu to přirozené. Může ovládat, kde chce na počítači kliknout, takže může psát e-maily, nakupovat na Internetu nebo posílat tweety. Thomas Oxley, CEO společnosti Synchron, na několik minut přenechal svůj twitterový účet O'Keefovi, který mohl odeslat svůj první tweet "no need for keystrokes or voices. I created this tweet just by thinking it." s hashtagem #helloworldbci (BCI - Brain Computer Interface).
 
 
V překladu to znamená "žádná potřeba mačkání kláves nebo hlasu, vytvořil jsem tento tweet jen myšlením na něj". Poněvadž mu toto rozhraní bylo implementováno už před 1,5 rokem, O'Keefe jej tuto dobu používá např. i ke komunikaci s rodinou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama