reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe se zbaví závislosti na Apple QuickTime

27.5.2016, Milan Šurkala, aktualita
Adobe se zbaví závislosti na Apple QuickTime
Společnost Apple se rozhodla již dále nepodporovat QuickTime na platformě Windows a ani neopravit závažné bezpečnostní chyby. Spousta jiného softwaru ale na QuickTime závisí. Adobe tento problém již brzy vyřeší.
V polovině dubna oznámila společnost Apple, že již nehodlá dále podporovat QuickTime na platformách Windows. Dokonce odmítla opravit známé bezpečnostní chyby a doporučila lidem QuickTime odinstalovat. To je ale rovněž problém, neboť na těchto kodecích závisí mnoho dalších programů, mezi nimiž jsou i např. produkty Adobe včetně těch posledních (z těch lidovějších můžeme zmínit třeba poslední verzi Premiere Elements 14). Spousta aplikací tak odinstalováním QuickTime přijde o část své funkčnosti.


Apple QuickTime logo


Společnost Adobe tak chce tento problém vyřešit a už nějakou dobu snižuje závislost na produktech třetích stran. Již delší dobu tak pracuje na nativní podpoře kodeku ProRes a poslední dobou se jí podařilo tempo ještě zvýšit. Již brzy by se tak měl objevit update, který přinese nativní podporu ProRes pro aplikace Creative Cloud. Plánuje se také přidání plné podpory pro .mov a .mxf soubory s DNxHD a DNxHR.


Adobe logo


Až se tyto updaty objeví, budou aplikace Adobe schopny dosáhnout původní funkčnosti i s odinstalovaným balíčkem kodeků QuickTime. Při vývoji nových řešení Adobe spolupracovala i samotná firma Apple.

Zdroj: adobe.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama