reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphabet předstihla Apple a je světově nejhodnotnější společností

2.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Alphabet předstihla Apple a je světově nejhodnotnější společností
Společnost Alphabet, která se zjednodušeně označuje jako Google, nedávno zveřejnila své finanční výsledky za poslední čtvrtletí, které byly pro investory velice povzbudivé. Trh tak příslušně reagoval, a to tak, že Alphabet předstihla Apple.
Alphabet Inc. je tak novou nejhodnotnější společností na světě, a to s udávanou hodnotou 570 miliard dolarů. Nedávný lídr tohoto žebříčku, společnost Apple, má aktuální hodnotu 535 miliard a je to poprvé od roku 2010, kdy si tito dva technologičí giganti vyměnili pozice. V tu dobu se ale oba pohybovali na hladině kolem 200 miliard dolarů, však v roce 2010 ještě ani nebyl na trhu první iPad a prodávala se teprve třetí generace telefonů iPhone.





Poslední finanční výsledky firmy Apple ale byly rekordní, tak proč trh zareagoval poklesem? Především proto, že výhled do budoucna už tak pozitivní není a firma počítá s tím, že poprvé od roku 2003 vykáže meziroční pokles tržeb. Čeká se také na nový zásadní produkt, jenž by firmě Apple vynahradil strmě klesající prodeje tabletů iPad. Ovšem telefony iPhone, Apple Watch a Apple TV si vedou dobře a základna aktivních uživatelů dosáhla v předchozím čtvrtletí jedné miliardy.

Jenomže finančí výsledky Alphabet Inc. předčily očekávání. Tento konglomerát, který v sobě zahrnuje Google, Calico, Nest Labs a další firmy, dosáhl tržeb 21,3 miliardy dolarů oproti očekávaným 20,8 miliardám, což činí zisk 8,67 USD na akcii. Google i nadále slibuje, že bude dominovat napříč platformami s ohledem na inzerci a vyhledávání, což jsou jeho obvyklé dojné krávy, jejichž zisky firmě Google dávají prostředky pro mohutné investice do rozšířené reality, Internetu věcí nebo chytrých automobilů. A právě inzerci a vyhledávací služby zmínila Ruth Porat, CFO Alphabet, ve svém závěrečném vyjádření a vedle toho jsme se také dozvěděli, že uživatelská základna služby Gmail vzrostla na 1 miliardu aktivních jedinců, z čehož těží také ostatní služby jako Google Plus.

Vypadá to tedy, že Apple stejně jako jiné hardwarové firmy čekají těžké časy. Stále více se mluví o saturaci trhu nejen v oblasti osobních počítačů či tabletů, ale i mobilních telefonů a dalších mobilních zařízení. Právě proto se čeká, zda Apple přijde s nějakou zásadní novinkou. Zato služby firmy Google se používají stále více a nic nenaznačuje, že by se to mělo brzy zvrátit.

Zdroj: techcrunch
reklama