reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a první výsledky benchmarku 32jádrového Naples

5.9.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD a první výsledky benchmarku 32jádrového Naples
Dnes již víme, že AMD si pro příští rok chystá také zbrusu nové serverové procesory, které dostaly kódové označení Naples. Nabídnou až 32 fyzických jader a nyní se AMD pochlubilo prvním benchmarkem. Z Crysis ale rozhodně není.
Na web tak unikly první výsledky benchmarků 32jádrového procesoru Naples, který patří do generace Zen a svá jádra provozuje na 1,4 až 2,9 GHz. Tyto procesory budou určeny pro nasazení v oblasti HPC (High-Performance Computing) a AMD doufá, že s jejich pomocí začne s užíráním serverového trhu, který je nyní dominantou Intelu. Ten se ostatně může začít obávat, že o tento trh bude muset bojovat více než kdy jindy, ale to ne pouze kvůli nástupu AMD, ale také kvůli IBM a jeho Power 9 i kvůli konkurenci ze strany firmy ARM.




základní deska s AMD Naples (více viz Anandtech)


Společnost AMD tímto benchmarkem chce ukázat, že jeho procesory s jádry Zen nabídnou velice vysoký výkon, což jsme ostatně od něj už jednou mohli slyšet. Podívejme se ale blíže na to, jaký tento nový benchmark je.





Jedná se o Geekbench 4.0.0 běžící na operačním systému Ubuntu, který se týká procesoru spadajícího mezi inženýrské vzorky s označením 2S1451A4VIHE4_29/14_N. Je vidět, že jde o systém se dvěma takovými procesory, který pracuje celkem se 64 jádry taktovanými na 1,44 až 2,9 GHz. Takové 32jádrové procesory by měly obsahovat celkem 64 MB paměti L3 cache, které jsou rozděleny po 8 MB mezi celkem osm čtyřjádrových jednotek. Vedle toho také můžeme očekávat schopnost zpracovávat dvě procesová vlákna jedním procesorem.

Použitá platforma s označenm AMD Corporation Diesel využívající celkem 128 GB paměti DDR4 dosáhla skóre 1141 bodů v jednovláknovém testu a 15620 bodů ve vícevláknovém. Vzhledem k tomu, že tu nemáme před sebou finální produkt, tak nelze toto skóre vydávat za konečné a my sami bohužel také nemůžeme nic hodnotit vzhledem k rozdílným taktům i nedostatečným informacím o průběhu testování a nastavení platformy. Máme tu však alespoň důkaz, že AMD už dokáže vyrobit (či nechat si vyrobit) 32 jádrové procesory Zen, které dokáží dokončit Geekbench. AMD také už slíbilo, že výsledné 32jádrové Naples přijdou na trh v druhém kvartálu příštího roku. Jak to vypadá, je na dobré cestě k tomu, aby tento cíl splnilo.

Zdroj: Geekbench
reklama