reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a THATIC budou vyrábět x86 SoC pro čínské servery

25.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD a THATIC budou vyrábět x86 SoC pro čínské servery
Společnost AMD ohlásila úspěšně dotaženou dohodu, na jejímž základě bude se svým nově zformovaným podnikem vyrábět x86 SoC určená pro čínský serverový trh. Pro AMD má tato dohoda celkovou hodnotu 293 milionů dolarů.
Pro AMD je naprosto zásadní, aby co nejdříve našlo nové zdroje financí, a tak je nová 293milionová dohoda potřebnou vzpruhou, která přinese tržby a snad i zisk v příštích letech. Už v tomto fiskálním roce by měl nový podnik přinést tržby kolem 52 milionů. Znamená to, že AMD vytvořilo v Číně nový podnik se společnou majetkovou účastí, který dostal označení JV. Zformován byl se společností THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd). Mohli bychom očekávat, že díky němu se zvednou tržby divize Semi-Custom and Embedded, neboť právě ta má na starosti vývoj speciálních procesorů a jiných čipů. Společnost THATIC ovšem získá od AMD ne hotové produkty, ale pouze potřebné technologie pro jejich vývoj. Lisa Su poté na přímý dotaz odpověděla, že její firma skutečně licencovala x86 technologie společnosti THATIC. To ale také pro AMD znamená, že hodnota tržeb se bude přibližovat i výslednému zisku.





Podnik JV tvoří dvě právnické osoby, přičemž společnost AMD má v jedné většinový podíl a v druhé naopak menšinový, přičemž riziko pro ni je omezeno investicemi, které se ještě na konci března tohoto roku rovnaly nule. AMD také očekává, že z prodeje budoucích produktů JV mu budou vypláceny licenční poplatky.

Pak se ale můžeme ptát, co firmě AMD vůbec umožňuje smlouva s Intelem, neboť se mělo za to, že jen tak nemůže třetí straně licencovat x86 technologie. Lisa Su k tomu poznamenala, že dohoda s THATIC se týká výhradně duševního vlastnictví firmy AMD, takže výsledné produkty by neměly zahrnovat podporu technologií jako MMX, SSE či AVX. Otázka je, co může AMD na svých technologiích postavit, co nebude porušovat patentové dohody s Intelem.

Nicméně můžeme být rádi, že se AMD dostane k novému zdroji financí, neboť by bylo smutné, kdyby tento jediný konkurent x86 procesorů Intel a grafických čipů NVIDIA zkolaboval. Stále také ještě čekáme na zprávy o tom, co konkrétního si chystá Sony. Ta by měla připravovat novou verzi konzole PS4 "Neo" s podstatně výkonnější grafikou, což by AMD přineslo další tržby. Firma již uvedla, že divize semicustom má pro další roky zajištěnou práci, která má v příštích 3 až 4 letech přinést cca 1,5 miliardy tržeb. Můžeme odhadovat, že půjde o PS4 Neo, Nintendo NX a pravděpodobně další generaci Xbox.

Lisa Su také prozradila, že toužebně očekávané procesory Zen není procházejí interní validací a v tomto kvartálu se dostanou jako vzorky k nejdůležitějším zákazníkům. Žádné změny ohledně konečné dostupnosti nebyly uvedeny, takže je stále můžeme očekávat v tomto roce.

Zdroj: Extremetech
reklama