reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá speciální edici ovladačů, aneb Catalyst Omega podruhé

28.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD chystá speciální edici ovladačů, aneb Catalyst Omega podruhé
Na konci minulého roku si společnost AMD připravila novou verzi ovladačů pro grafické karty Radeon, které dostaly označení Omega. To proto, že nabídly daleko více novinek než běžná nová verze ovladačů a nyní se chystá něco podobného.
Ovladače AMD Catalyst Omega přinesly rozsáhlé optimalizace týkající se výkonu, opravily řadu chyb, ale také tu byly nové funkce jako AMD Virtual Super Resolution (VSR), tedy alternativu pro anti-aliasing využívající tzv. downsampling. Okolní obrázky se týkají právě ovladačů Omega z minulého roku, čili v nich nehledejte nic nového, ale spíše jen inspiraci, která by mohla napovědět, co si AMD může připravit.





Nové speciální ovladače mají přijít někdy v příštím měsíci, alespoň dle serveru HWBattle.com, čili AMD by mohlo začínat s novou tradicí. Omega Drivers 2014 přinesly vedle VSR také podporu rozlišení 5K, nové funkce pro MultiMonitor a FreeSync a také Tress FX 3.0, HSA 1.0, CodeXL 1.6 a podporu API Mantle. To je v této době již pro nás mrtvé, takže dlouho nevydrželo, ale bude žít dál v připravovaném API Vulkan. Dalo by se také říci, že ovladače Omega ve své době dohonily konkurenční Catalyst pro karty GeForce a nyní jsou s nimi srovnatelné, a právě proto je těžké říci, co tak zásadního si může AMD připravovat tentokrát.





Když se podíváme na to, v čem AMD v současnosti zaostává, pak jsou asi nejvíce patrné chabé ovladače pro linuxové systémy a především Steam OS. Však ve hrách pro OpenGL je dle nedávno provedených testů karta Radeon R9 Fury na úrovni GeForce GTX 950, a to vůbec není dobré. A vzhledem k tomu, že celá platforma Steam se Steam OS, Steam Machines a Steam Controller má být vypuštěna právě v listopadu, bylo by vylepšení ovladačů pro Radeony velice vhodné.

Vedle toho by AMD mohlo připravovat vylepšení týkající se nových DirectX 12, protože první tituly pro ně jsou již také za rohem. Jak ukazují nedávné testy karet pod DirectX 12, toto API dokáže velice dobře spojit výkon dvou rozdílných karet nehledě na jejich architekturu a výkon. Můžeme tak dobře využít i integrované GPU a podstatně silnější grafiku, čili toho by AMD mohlo využít u svých APU. Ta sice umožnila již dříve spojit své síly se samostatnou grafikou, ale ta musela být na podobné výkonnostní úrovni, jinak to nedělalo dobrotu.

No a nakonec je vždy důvod k optimalizacím, třeba pro nejnovější herní pecky jako chystaný Fallout 4 nebo můžeme také očekávat představení zbrusu nových funkcí a technologií. Necháme se překvapit.

Zdroj: HWBattle
reklama