reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dokončí vývoj designu 7nm Zen 2 a Navi ještě v tomto roce

23.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD dokončí vývoj designu 7nm Zen 2 a Navi ještě v tomto roce
Lisa Su potvrdila, že AMD chystá tzv. tape-out, čili dokončení vývoje designu 7nm čipů Zen 2 a Navi ještě v tomto roce, což tak dává tušit, že první produkty by se opravdu mohly objevit na trhu už v tom příštím.
Poté, co proběhne tape-out, by již měla začít výroba fotolitografických masek, čili počátek samotné výrobní fáze. Rozjetí výroby by pak mohlo trvat asi rok, ale to samozřejmě závisí především na tom, jaké problémy a překážky se v jeho průběhu objeví. V případě grafických čipů Vega mělo AMD slavit jejich tape-out na konci loňského června, takže na ty jsme opravdu čekali rok.





Architekturu Navi už AMD na rok 2018 ohlásilo ve své dobře známé roadmap a slíbilo v jejím případě podobný nárůst energetické efektivity, čili výkonu na watt, jako v případě aktuální Vegy v porovnání s Polaris. Rozdíl je ale v tom, že Vega je tvořena stejným 14nm procesem jako Polaris, kdežto Navi už budou 7nm čipy. To napovídá, že výrazné změny v architektuře ohledně efektivity nemůžeme očekávat, ale to jsou samozřejmě jen spekulace. Je také otázka, co AMD myslelo onou pamětí další generace, což evidentně není HBM2 jako u Vegy. Může nakonec jít o paměti GDDR6, které mají být připraveny právě pro příští rok.

Co se týče procesorů Zen 2, v jejich případě bychom se ještě před nimi měli dočkat další generace se 14nm architekturou Zen, která nastoupí za aktuální Summit Ridge a vyráběna bude optimalizovaným procesem označovaným jako 14nm+. Až pak mají následovat procesory Zen 2 a po nich Zen 3.






AMD se tak v poslední době velice snaží, aby své investory a analytiky dobře zásobilo informacemi o budoucích produktech. Za to je ostatně pochválil Harlan Surr z J.P. Morgan, dle nějž AMD odvedlo na setkání s analytiky dobrou práci a pomohlo jim pochopit, co mohou očekávat od příštích architektur a produktů, které se chystají na roky 2018 a 2019. AMD k tomu zase slovy Lisy Su řeklo, že chce být v případě 7nm technologie opravdu velice agresivní a dál pracovat na tom, aby se technologická mezera dělící jej od Intelu zmenšila. Však Intel se už pomalu chystá na představení prvních 10nm čipů, ale pak chce svou 10nm technologii dále vylepšovat (10nm+, 10nm++), a to v průběhu dalších čtyř let, než přejde na další.

Pak Lisa Su mluvila i o tom, že AMD muselo od základů přepracovat svůj výzkum a vývoj, aby zajistilo daleko lepší předvídatelnost a schopnost vyvíjet najednou více produktů. Chtělo by se dodat, že se to AMD muselo především naučit s využitím svých omezených prostředků. Však se snaží být konkurencí pro Intel i NVIDII zároveň a ani jediné z těchto firem se jeho tržby už nemohou rovnat.

V každém případě závisí osud AMD z velké části na tom, jak dobře půjde vývoj v GlobalFoundries. Tato společnost ohlásila, že chce začít se zkušební výrobou 7nm procesem v druhé polovině příštího roku. To by ale směřovalo vypuštění Zen 2 a Navi spíše až do roku 2019, ale uvidíme, třeba to nakonec půjde i rychleji.

Zdroj: wccftech
reklama