reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dokončilo design Zenu a K12

19.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD dokončilo design Zenu a K12
Nejnovější informace z firmy AMD hovoří o dokončení architektur Zen a K12, které se tak nacházejí ve stádiu "tape-out". To potvrdil jeden z inženýrů firmy na svém profilu linkedin a nepřímo se tak vyjádřila i Lisa Su, CEO AMD.
Jedná se tedy o rovnou dvě dokončené generace, a to Zen, na kterou čekáme především a pak jde o serverovou K12 spoléhající i na architekturu ARMv8. Víme o tom díky informacím z profilu linkedin jednoho z vývojářů firmy AMD a Lisa Su se při prezentování finančních výsledků firmy za poslední čtvrtletí také pochlubila, že byly úspěšně dokončeny designy několika čipů chystaných pro FinFET. Jde o tzv. tape-out, čili finální etapu vývoje designu čipů, která znamená i odeslání jejich návrhů k výrobě fotolitografických masek a jak Lisa Su potvrdila, půjde o výrobu ve více továrnách.





Nicméně AMD stále neprozradilo, které čipy byly dokončeny, natož pak pro jaký výrobní proces a u kterého výrobce. Možnosti jsou v tomto ohledu ale v podstatě jen dvě, a to 16nm FF+ u TSMC a 14nm LPP u GlobalFoundries a popřípadě by mohl stejným procesem vypomoci i Samsung, u nějž mají GlobalFoundries svůj 14LPP licencovaný. Lisa Su na dotaz analytika z JPMorgan týkající se výkonu odpověděla, že již dříve byl slíben o 40 procent vyšší výkon na takt (IPC) oproti předchozí generaci (čili by mělo jít o Excavator), což se prý daří a zatím se neobjevily ani jiné problémy, které by mohly způsobit zpoždění.





To nejmenovaný inženýr AMD byl trošku sdílnější a i když tyto informace z jeho profilu již zmizely, známý blogger "Dresdenboy" Waldhauer nabídl příslušný screenshot:





Nejde tedy pouze o K12 a Zen, ale také o další čipy s jádry Piledriver a Excavator, čili pak nepřekvapí, že ty budou vyráběny staršími 32nm a 28nm technologiemi. A ani zde nebyla vyřešena otázka ohledně použitých procesů FinFET. Je ale zajímavé, že se chystají další 32nm čipy, takže bychom se mohli ještě před Zeny dočkat dalšího oživení aktuální generace procesorů FX. Ty by mohly být ale už určeny pro chystaný socket AM4 a paměti DDR4, čili AMD by alespoň nabídlo moderní platformu s novými čipovými sadami, kterou už dlouho potřebuje.





Procesorů Zen bychom se tedy měli dočkat už v příštím roce, a to v rámci nové desktopové řady Summit Ridge pro výkonné počítače (až 8 jader, obdoba Hyperthreadingu a 12 MB cache). Až pak budou následovat serverové verze a jako další generace se připravuje Zen+. Chystaný socket AM4 je přitom určen i pro Zen a dokonce i pro příští generace APU, která budou vybavena jádry Zen a výkonnými GPU. O chystaných čipových sadách nevíme zatím nic.

Zdroj: wccftech
reklama