reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: Freesync monitory s UHD a výkonná APU Carrizo

21.11.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD: Freesync monitory s UHD a výkonná APU Carrizo
Společnost AMD ohlásila navázání bližší spolupráce se Samsungem i s firmou Capcom. Ze strany firmy Samsung je o podporu technologie Freesync, která by měla v nejbližších měsících dorazit jako konkurent NVIDIA G-Sync.
Richard Huddy z AMD se nedávno zmínil, že technologie FreeSync dorazí ještě tento rok, ovšem pokud ano, pak Samsung v tom zřejmě prsty mít nebude. Tato firma si totiž chystá své první monitory s Freesync až na březen 2015 a konkrétně půjde půjde hned o pět modelů.



V březnu či krátce poté by měly nastoupit monitory Samsung UD590 v 23,6" a 28" verzi a pak UE850 v podobě 23,6", 27" a 31,5" modelu. Následně se má technologie Freesync dostat do výbavy všech monitorů Samsung s rozlišením Ultra HD. Díky tomu bude obraz ve hrách i při přehrávání videí netrhaný a synchronizovaný s výstupem grafické karty.

První generace displejů s FreeSync by měla využívat řešení od firem MStar, Novatek a Realtek a podporovat bude rozlišení Full HD (1920 x 1080) a QHD (2560 x 1440) s obnovovací frekvencí až 144 Hz a pak také Ultra HD (3840 x 2160) s frekvencí 60 Hz.

Co se týče společnosti Capcom, pak ta navázala s AMD spolupráci v jiném duchu. Přinese totiž podporu API Mantle ve svém herním enginu Panta-Rhei, díky němuž se tak na kartách Radeon dočkáme vyššího výkonu v porovnání s Direct3D. Tento engine byl původně vyvinut pro konzolové platformy a vedle něj je Mantle podporováno také firmou Crytek v jejím CRYENGINE, pak tu je i DICE a jho FrostBite 3 a nakonec engine Nitrous od Oxide. Z Mantle se tak postupně stává stále více podporovaný standard, který je stále důležitějším faktorem při rozhodování o koupi grafické karty. Nicméně NVIDIA má v rukávu zase jiné trumfy.

Spolupráce tří firem byla oznámena na události Future of Compute, kde byly rovněž představeny čipy (SoC) s kódovým označením Carrizo a Carrizo-L. Jde o výkonná APU a mainstreamová APU, jež by měla nahradit stále ještě aktuální generaci Kaveri. Carrizo mají přinést nová procesorová jádra Excavator a samozřejmě také jádra Radeon s architekturou GCN 1.1, jakou mají karty Volcanic Islands. Carrizo-L se zase spolehnou na procesorová jádra Puma+, čili dle toho půjde o nástupce úsporných APU Beema. Mullins zůstanou stranou, respektive nebudou zatím nahrazeny ničím. Obě řady budou podporovat Microsof DirectX 12, OpenCL 2.0, AMD Mantle a Freesync, ARM TrustZone a zcela nepřekvapivě také OS Windows 10.



Vzhledem k situaci ve světě grafických karet, které se stále musí spolehnout na 28nm výrobní proces, není divu, že i Carrizo budou vyráběny jako 28nm čipy. V tom má AMD prostě smůlu, neboť musí bojovat i s Intelem, který již má k dispozici svůj 14nm výrobní proces, z nějž už těží mobilní procesory Core M (Broadwell-Y).

Nicméně i tak nám AMD slibuje značné navýšení efektivity, čili výkonu na watt, přičemž se mluví až o 40% snížení spotřeby při stejném výkonu, jaký předvádí dnešní Steamroller, přičemž i samotná jádra Excavator mají být zhruba o pětinu menší. Uvidíme tedy v novém roce, v co AMD přetaví tuto výhodu. Dle mobilní roadmap by měla spotřeba čipů zůstat stejná jako u Kaveri a Beema, čili logicky by se měl zvýšit výkon.

Zdroj: TZ AMD
reklama