reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie FreeSync dorazí ještě tento rok

18.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Technologie FreeSync dorazí ještě tento rok
Očekávaná technologie FreeSync měla jako konkurence technologie NVIDIA G-Sync dorazit na začátku příštího roku, ovšem objevily se nové informace přímo od zástupce AMD, které příchod na trh upřesňují.
Richard Huddy, který ve firmě AMD pracuje na pozici Gaming Scientist, potvrdil, že monitory kompatibilní s technologií FreeSync mají dorazit o něco dříve, než se předpokládalo. Dle starších informací měly dorazit někdy v prvním čtvrtletí 2015, nejlépe na jeho začátku, ovšem je pravděpodobné, že AMD ještě stihne předvánoční sezónu.





To je ostatně v jeho zájmu, neboť nyní potřebuje každou výhodu, aby uspělo oproti novému hi-endu firmy NVIDIA, čili kartám s čipy Maxwell. Dle Huddyho mají tedy první monitory kompatibilní s FreeSync dorazit již brzy, a to za ceny o cca 100 dolarů nižší v porovnání se srovnatelnými modely vybavenými technologií G-Sync. FreeSync je totiž jako technologii zdarma, takže není třeba platit za licenci a i implementace má být levnější. Samotná je již zabudována ve standardu DisplayPort 1.2a, který už je podporován aktuálními kartami Radeon R9 a R7, ovšem NVIDIA i u svých nejnovějších GeForce GTX 980 a GTX 970 setrvává u standardu DisplayPort 1.2. A není divu, když 1.2a přináší pouze podporu FreeSync (respektive Adaptive Sync), o což tato firma nemá zájem.





Huddy dále dodal, že AMD přidá podporu FreeSync do nových ovladačů rovněž v průběhu posledního měsíce tohoto roku. Zmínil se také o nejmenovaném výrobci, jenž má své monitory kompatibilní s FreeSync dodávat na trh již nyní, ovšem neřekl přesně, kdo jím má být. Tyto monitory také budou posléze vyžadovat aktualizaci firmwaru, aby na nich mohla být tato technologie zprovozněna.

Prací FreeSync je dynamické přizpůsobení obnovovací frekvence monitoru tak, aby odpovídala přicházejícím vykresleným framům z grafické karty. Výsledná frekvence tak bude záviset na schopnostech monitoru i výkonu grafické karty. Co se týče karet s podporou FreeSync, jde o následující Radeony: R9 295X2, R9 290X, R9 290, R9 285, R7 260X a R7 260.

Zdroj: Hexus.net
reklama