reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Hierofalcon: zbrusu nové 8jádrové SoC otestováno

15.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Hierofalcon: zbrusu nové 8jádrové SoC otestováno
Společnost AMD již dříve oznámila vstup do světa procesorové architektury ARM a přesně z něj vzešlo její nové osmijádrové SoC s označením Hierofalcon. Jedná se o čip určený pro serverový trh, který byl už otestován.
AMD Hierofalcon byl odhalen již před dvěma roky, kdy byl ještě ukrytý pouze v roadmap této firmy, ovšem nyní už existuje a ukazuje svůj výkon. Jedná se o osmijádrový čip vyráběný 28nm technologií ve firmě Globalfoundries a založený na architektuře ARM s jádry A57 pracujícími na 2 GHz. Je přitom poměrně šetrný, však jeho TDP je pouze 30 W. Po Hierofalconu by měly následovat další, a to Bald Eagle a Steppe Eagle, ovšem to už budou čipy s procesorovými jádry x86.





Každé procesorové jádro A57 v čipu Hierofalcon mělo mít k dispozici vlastních 512 kB L2 cache, ale z diagramu vyčteme, že je tu sdílený 1 MB vždy dvěma jádry a všechna pak mají 8 MB L3 cache. Paměťový řadič je dvoukanálový a určený pro 64bitové paměti DDR3 nebo DDR4 s taktem maximálně 1866 MHz a podporou ECC. A pak je tu také jistý speciální "Crypto Co-processor" bezpochyby určený pro šifrování, dále podpora PCI Express 3.0, SATA 6 Gbps nebo i dva kontrolery pro 10Gb Ethernet. Zabezpečení obstará známá technologie AMD TrustZone.





Nové SoC bude vyráběno pro pouzdra BGA a přijde v celé řadě verzí se spotřebou od 15 W do zmíněných 30 W a na trhu se má objevit ještě v tomto čtvrtletí. Matthias "Dresdenboy" Waldhauer dal dohromady následující grafy s výsledky testů nového Hierofalconu.





První graf ukazuje výkon jednoho jádra na takt, přičemž ostatní výsledky se vyvíjí od výkonu Hierofalconu, který má vždy známku 1, jak je tomu ostatně i v ostatních testech. Nové SoC si přitom vede poměrně době a téměř vždy za sebou nechává všechny ostatní modely AMD v testu, ale na Intel nedosáhne.





Výsledky ukazující výkon všech jader, které už nezohledňují takt procesorů, jsou již pro Hierofalcon ne tak lichotivé, však musí bojovat i proti šestijádrovému Phenomu na taktu 3200 MHz. Pokud ale vezmeme v úvahu energetickou efektivitu (třetí graf), pak Phenom nemá šanci a Hierofalcon se v některých testech dostává do popředí.





Je také třeba říci, že jde o brzké testy založené na raném vzorku Hierofalconu, které nemusí tak zcela odpovídat skutečnému výkonu hotových čipů, jenž by tedy mohl být ještě lepší.

Zdroj: wccftech
reklama