reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finanční výsledky AMD: firma se drží v černých číslech

17.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Finanční výsledky AMD: firma se drží v černých číslech
Zatímco Intel ohlásil rekordní tržby za poslední kvartál, jeho věčný rival AMD nic takového říkat nemůže, ovšem i tak si tato firma nevede špatně. Za poslední období vykázala provozní zisk a stabilní tržby.
Intel utržil rekordních 14,6 miliardy dolarů za poslední kvartál, což pro něj znamená osmiprocentní nárůst. Oproti tomu společnost AMD vykazuje zhruba desetinásobně nižší tržby, které v posledním kvartály dosáhly 1,43 miliardy, z čehož se firmě povedlo dle GAAP principů vykázat provozní zisk 63 milionů a čistý zisk 17 milionů (0,02 USD na akcii). Dle non-GAAP principů to pak bylo 66 milionů provozního zisku a čistého 20 milionů (0,03 USD na akcii).





Dr. Lisa Su, zbrusu nová šéfka firmy, mluvila o tom, že finanční výsledky ukazují na pokrok v diverzifikaci zaměření její firmy a zvláště silné měly být segmenty Enterprise, Embedded a Semi-Custom, ovšem Computing a Graphics podal rozporuplné výsledky, neboť na tomto trhu se AMD potýká s velmi silnou konkurencí. Však jeho procesory už dávno nepatří k výkonnostní špičce a nyní tahá za kratší konec i v oblasti grafických čipů.

Segment Computing and Graphics oproti předchozímu kvartálu klesl o 6 procent a dokonce o 16 procent meziročně, za což mohly především nízké prodeje čipových sad a GPU pro mobilní počítače. Zde je tak AMD ve ztrátě 17 milionů, přičemž ještě ve druhém kvartále letošního roku to byla ztráta 6 milionů a ve třetím předchozího roku to byl 9milionový zisk.

Výhled na poslední čtvrtletí toho roku je spíše negativní, neboť firma očekává pokles tržeb o 13 procent (plus/minus tři procenta) v porovnání s třetím kvatálem, a to máme před sebou sezónu předvánočních prodejů. V předchozím roce přitom firma vykázala za poslední čtvrtletí tržbu 1,59 miliardy dolarů, což bylo oproti Q3 2013 o devět procent více.

Zdroj: TZ AMD
reklama