reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD komentuje procesor Intel v Project Quantum

24.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD komentuje procesor Intel v Project Quantum
Nedávno jsme se dozvěděli, že Project Quantum, který měl být založen na hardwaru AMD, ve skutečnosti využívá platformu Intel s procesorem Core i7-4790K Devil's Canyon. Podívejme se na to, co k tomu může AMD říci.
Jedním z překvapení přichystaných na letošní herní veletrh E3 se stal i počítač Project Quantum od AMD, který slibuje velice vysoký výkon díky dvěma čipům Fiji, a to v malém a snadno přenosném těle. Pak jsme se ale dozvěděli, že Project Quantum, ač prezentovaný jako počítač od AMD s hardwarem od AMD, ve své současné podobě využívá procesor Intel Core i7-4790K, což vyvolalo rozpaky. Nicméně AMD zde v podstatě nemělo moc na vybranou. Stále jde o prototyp využívající standardní hardware a Mini ITX desky si s procesory AMD FX moc netykají, desktopové APU by bylo na dvojici Fiji už příliš slabé, a tak zbývalo jediné - využít konkurenční platformu. Buď tedy to a riskovat titulky ve stylu "AMD nevěří svým procesorům" nebo využít vlastní APU a číst o tom, jak jde o naprosto neadekvátní procesor ke dvěma Fiji, čili z bláta do louže.





Jak ale tuto věc komentuje samotné AMD? Jeho zástupce řekl, že AMD použilo procesor firmy Intel jednoduše proto, že naslouchá svým zákazníkům a ví, co chtějí. A ti dle něj chtějí mít na výběr mezi různými komponentami. To má něco do sebe, když si uvědomíme, že mezi malými deskami Mini ITX se socketem jsou nejvíce zastoupeny právě ty pro procesory Intel.




Asrock Z97E-ITX/ac - deska z prototypu Project Quantum


AMD tedy prostě chtělo vytvořit takový počítač, který by dokázal uspokojit i ty nejnáročnější, čímž v podstatě sama tato firma uznává, že Intel má v současné době lepší CPU. Bude ale také nabízet počítače Quantum vybavené i procesory AMD, které tedy budou součástí slabších sestav. AMD také zdůraznilo, že hlavní hvězdou těchto počítačů jsou karty Radeon Fury a čipy Fiji.





První verze počítačů Quantum mají být k dispozici od letošního podzimu, což zatím nebylo nijak upřesněno. Uvidíme tedy, zda už v tomto období přijdou na trh i verze s procesory firmy AMD, nebo si firma počká až bude aktuální nová generace s architekturou Zen, což ale může zabrat další rok nebo i déle. Je zde ale i další možnost, a sice ta, že Quantum budou nabízeny jako barebone vybavené potřebným systémem vodního chlazení a grafikou, přičemž desku a její komponenty si budeme moci zvolit sami. Ovšem v takovém případě by se mohly objevit problémy s kompatibilitou, však z fotografie desky je znát, že musely být použity nízkoprofilové paměti a samotná deska také byla upravena (viz zadní porty).

Zdroj: Hexus.net
reklama