reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má zítra odtajnit nová APU

28.4.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD má zítra odtajnit nová APU
Společnost AMD začala před několika dny odpočítávat představení nové důležité řady svých APU, která má být představena už zítra. Dle zatím neověřených informací by mělo jít o nástupce čipů Kabini, které známe jako Beema.
Naposledy jsme se dozvěděli o AMD Beema a Mullins to, že budou výrazně lepší než procesory Intel řady Bay Trail, což by tedy měly vzhledem k tomu, že ty byly představeny už v minulém roce. Dle stránek s odpočítáváním by měly být veškeré pochybnosti ukončeny zítra v 7 hodin ráno, kdy se dozvíme, zda skutečně jde o nové Beema.





Ukazují na to dvě fakta. Jednak se Beema mají dle dřívějších zpráv objevit na trhu v této polovině roku a potom je na zveřejněném obrázku vidět čip, který vypadá velmi podobně jako dnes dostupné čtyřjádrové Kabini. Ty jsou určeny pro nízkovýkonné a nízkospotřebové počítače a nově jsou dostupné také pro socket AM1. Je tedy logické očekávat, že i Beema se objeví v podobě pro tento socket, ale to je otázkou.

AMD Beema jsou APU, která nabídnou dvě nebo čtyři samostatná procesorová jádra x86, a to s novou architekturou Puma. Grafická část pochopitelně využije architekturu GCN a pak tu bude také jádro ARM s architekturou TrustZone pro účely zabezpečení, jednokanálový řadič DDR3 a různé další akcelerátory. TDP čipů se bude pohybovat mezi 10 a 25 W.

AMD také prý již začalo dodávat nové čipy výrobcům notebooků, takže můžeme očekávat, že se zanedlouho objeví první modely, které budou dostupné již v tomto kvartále. Co se týče příbuzných Mullins, tato APU vychází z Beema, ovšem půjde o daleko úspornější čipy s typickou spotřebou pouze kolem 2 W. Přijdou ale také ve výkonnějších verzích i se čtyřmi jádry Puma. Od obou novinek prý můžeme očekávat dvojnásobný výkon na watt, což by tedy u 25W čipů jednoduše mělo znamenat dvojnásobný výkon. Počkejme si na to.

Zdroj: KitGuru
reklama