reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na jaro chystá nová GPU a APU, přijde spása?

22.1.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD na jaro chystá nová GPU a APU, přijde spása?
Společnost AMD zveřejnila své nelichotivé finanční výsledky za poslední čtvrtletí, které se značně podepsaly na jeho celkové 400milionové ztrátě za celý loňský rok. Firma potřebuje především oživit své produktové porfolio, což se má stát na jaře.
Složitá pozice firmy AMD se tedy už výrazně projevila ve finančních výsledcích, které ale Dr. Lisa Su, aktuální generální ředitelka firmy, doprovodila optimistickými slovy. Poraženecká nálada tedy není v projevech ředitelů firem na místě v podstatě nikdy, ale AMD má dle všeho v rukávu nové produkty, s nimiž se pokusí již na jaře zvrátit nepříznivý vývoj svých tržeb. Ty v posledním kvartálu značně poklesly, a ten se tak svou čistou ztrátou 364 milionů dolarů podepsal na celkové celoroční ztrátě 403 milionů. V tomto kvartále nemůžeme očekávat žádný zvrat, však AMD pro něj žádné zásadní novinky nechystá a dle vlastních slov nechce nic uspíšit na úkor kvality či podpory. Firma chce v těchto měsících svou nabídku "ozdravit" a zbavit se starých produktů, jež jsou stále v nabídkách prodejců.

Dle výhledu mají tržby v tomto čtvrtletí oproti Q4 2014 klesnout o 15 %, což by znamenalo cca 1,05 miliardy dolarů a meziroční pokles téměř o čtvrtinu. Je tedy reálná šance, že se dostanou pod 1,09 miliardy, což by byl nejhorší výsledek za posledních deset let.





Pomoci mají tedy nové produkty, které si firma chystá na druhý kvartál tohoto roku, ale již dříve řekla, že plánuje svůj velký návrat až na rok 2016, kdy se dle plánu objeví zbrusu nové procesory s architekturou Zen a také APU a GPU s následovníkem architektury GCN. Co se tedy chystá na nejbližší období? Mluvit můžeme o APU Carrizo s jádry Excavator pro All in One a notebooky, grafické čipy s architekturou Graphics Core Next 1.2, čili v podstatě variaci na již dlouho prodávané Tonga a na serverový trh mají vstoupit nové Opterony "Seattle" s až osmi integrovanými jádry ARM Cortex A-57 (64 bit).

Vypadá to tedy, že od AMD nemůžeme ve spotřebitelském sektoru očekávat pro nejbližší období nic zásadního, i když překvapit by mohly nové Radeony. Série Radeon Rx 300 totiž má využít i paměti HBM a k tomu možná až 4096 jader GCN 1.2, díky čemuž by taková karta měla velmi slušný výkon, ale také vysokou spotřebu. A to je skutečně možné, protože dostupné materiály mluví o kartách s TDP až 300 W, takže standardem by se u této generace hi-end mohlo stát vodní chlazení.

Dočkat se mají ale i ti, kteří se o hi-end nezajímají a kupují raději něco s výhodným poměrem výkonu a ceny. Pro ty se chystají nová GPU Trinidad (také GCN 1.2), jež mají za úkol nahradit dnešní Curacao, čili sérii Radeon R9 270. Od Trinidadu můžeme očekávat 1280 či více Stream procesorů a podstatně vyšší výkon.

Ve světě APU by se však neměly objevit pouze Carrizo pro mobilní počítače a AiO. Pro druhý kvartál se prý chystají i nová desktopová APU, a to pod pracovním názvem Kaveri Refresh. To ale napovídá, že půjde jen o mírně vylepšené modely Kaveri, které nabídnou jen vyšší pracovní frekvence procesoru a o trošku vyšší výkon GPU, i když ten už je dnes limitován spíše propustností pamětí DDR3. Spíše tedy půjde jen o to, aby AMD s něčím vůbec přišlo, když už nemůže vypustit do světa zbrusu novou generaci. Ke stejnému kroku se ostatně v minulém roce odhodlal Intel, když přišel s procesory Haswell Refresh, namísto nichž jsme již očekávali generaci Broadwell. Ta se kvůli problémům se 14nm výrobním procesem nakonec objevila až později v podobě Core M a na začátku tohoto roku jako Core úsporné řady U.

Z pokles v tržbách firmy AMD však mohou v prvé řadě desktopové procesory a GPU, takže to vypadá, že pro AMD bude celý tento rok velmi složitý.

Zdroj: Kitguru
reklama