reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nebude vyrábět 20nm technologií, chce FinFET

8.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD nebude vyrábět 20nm technologií, chce FinFET
Společnost AMD měla připraveny designy pro výrobu nových čipů pomocí 20nm technologie, ovšem to nyní evidentně padá, neboť firma ohlásila, že všechny tyto designy budou upraveny pro FinFET. Co to znamená?
Společnost AMD včera oznámila, že vzhledem k nízkým prodejům svých APU byla nucena snížit objem předpokládaných tržeb za druhé čtvrtletí. To ale nebyla jediná novinka, kterou jsme se mohli z dané zprávy dozvědět. Vedle toho bylo zveřejněno i to, že všechny již připravené čipové designy, které byly určeny pro 20nm výrobní technologii, budou nyní pozměněny a upraveny pro výrobní proces FinFET. Mezi to patří například platforma AMD Sky Bridge, čili plánovaná APU, která mají přijít ve verzích s jádry x86 nebo jádry ARM, přičemž tyto čipy mají být určeny pro stejné sockety a navíc budou pinově kompatibilní, čili v deskách zaměnitelné. Vedle toho se předpokládalo, že AMD přijde s tzv. die-shrink svých konzolových čipů (PS4, Xbox One), které tedy už nebudou vyráběny 28nm technologií, ale 20nm. Z toho tedy evidentně také sešlo.





AMD bohužel zatím neoznámilo, jaký konkrétní proces FinFET bude použit. Lze předpokládat, že to bude společností Globalfoundries licencovaný 14nm FinFET (14LPE a 14LPP), ale pak je tu ještě také 16nm FinFET (16FF a 16FF+) firmy TSMC. Již dříve pak AMD uvedlo, že chystané generace APU a procesorů založených na generaci Zen, stejně jako budoucí výkonná GPU (nejspíše jde o Arctic Islands s nejlepším čipem Greenland), budou vyráběny také procesem FinFET, ale ani zde jsme se zatím nedozvěděli, který to bude.

Je také jasné, že firmu AMD bude tato změna něco stát a dle vlastních předpokladů půjde o 33 milionů dolarů, které budou započteny již do vyúčtování týkajícího se druhého kvartálu. S tím AMD přijde 16. července, tedy ve čtvrtek za týden.

Zdroj: TZ AMD
reklama