reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně ohlásilo FreeSync na HDMI

9.12.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně ohlásilo FreeSync na HDMI
Již letos v červnu jsme se dozvěděli o tom, že AMD připravuje zprovoznění technologie FreeSync také na rozhraní HDMI. To bylo nyní oficiálně potvrzeno a bylo také uvedeno, že FreeSync bude na HDMI k dispozici v příštím roce.
Společnost AMD ohlásila svůj záměr spojit FreeSync s rozhraním HDMI na letošním Computexu, kdy se jednalo ještě o koncept. Nyní již tedy máme potvrzeno, že půjde o realitu, která nastane někdy v příštím roce. FreeSync se tak může rozšířit mezi levnější monitory, neboť modely s HDMI obvykle začínají na nižší ceně než modely s DisplayPort.





Přenos obrazu s variabilní obnovovací frekvencí přitom není zakořeněn přímo ve specifikacích rozhraní HDMI, na rozdíl od DisplayPort, který to podporuje ve verzi 1.2a jako Adaptive Sync. Výrobci monitorů to tedy budou muset zajistit nějak jinak, přičemž rozhraní HDMI umožňuje, aby jeho funkce a vlastnosti byly rozšířeny. Nicméně AMD ve své prezentaci nezmiňuje, o jaká rozšíření konkrétně jde. Ohlášeno bylo ale to, že do samotných specifikací HDMI tato rozšíření nijak nezasahují, takže jde o prostou nástavbu.





Co se týče grafických karet, pak FreeSync na HDMI má podporovat jakýkoliv Radeon vybavený rozhraním HDMI 1.2 nebo lepším, přičemž bude pochopitelně vyžadovat aktualizaci ovladačů. Na druhé straně stojí monitor s tou správnou výbavou, na čemž s firmou AMD spolupracuje řada dalších společností jako Acer, LG Electronics, Samsung, Realtek a další. Na trhu přitom již existují monitory, které jsou vybaveny potřebným HDMI scalerem pro podporu FreeSync, což však jejich výrobci zatím nijak nezdůrazňují a je otázka, zda po uvedení nové technologie na trh bude možné je takto používat. V materiálech firmy AMD se píše o podporovaných monitorech, ale to jsou dosud připravované modely nebo řady, jež se ještě nedostaly na trh.





Samsung bude mít mezi nimi nejvíce modelů a zaměří se také na levnější panely s 20" či 21,5" displejem a rozlišením Full HD. LG a Acer připravují spíše dražší monitory a doufejme, že firmě AMD se podaří přesvědčit i další výrobce k tomu, aby přinesli monitory s podporou FreeSync na HDMI. Z výpisu je také patrné, že se nechystají žádné modely s rozlišením 4K/Ultra HD, a to jednoduše proto, že karty AMD podporují 60Hz obnovovací frekvenci na tomto rozlišení pouze na rozhraní DisplayPort, což naprosto stačí.





Nakonec se můžeme podívat na vůbec první notebook s displejem podporujícím FreeSync. Jde o Lenovo Y700 vybavené moderním APU Carrizo v podobě FX-8800P s grafickým jádrem Radeon R9 M380 a 15,6" displejem IPS s rozlišením Full HD.

Zdroj: Hexus.net
reklama