reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně potvrzuje návrat výkonných CPU

7.5.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně potvrzuje návrat výkonných CPU
Konečně jsme se díky AMD Financial Analyst Day dozvěděli oficiální informace o tom, kam směřuje vývoj produktů této firmy. Ta potvrdila návrat k výrobě výkonných procesorů a také mluvila o nové generaci grafických karet, ale to není vše.
AMD v půli dubna zveřejnilo své nelichotivé finanční výsledky, které ukázaly 26% pokles tržeb meziročně a 17% mezikvartálně, nicméně firma na tom prý není tak špatně díky vyšším maržím a lépe spravovaným skladům. Nicméně nyní se můžeme věnovat především tomu, co si pro nás AMD chystá do budoucna, a tomu byl věnován i právě proběhlý 2015 Financial Analyst Day. Šlo především o dvě divize firmy, a to Computing and Graphics a pak také Enterprise and Embedded Solutions, přičemž nás bude zajímat především ta první. AMD pak vidí jako klíčové především tři trhy, které identifikuje jako Datacenter, Gaming a Immersive Experiences.





AMD potvrzuje návrat na trh s procesory x86, který tedy úplně neopustilo, ovšem již dlouho neuvedlo na trh žádné opravdové novinky. Půjde tak o již známou architekturu Zen, jež opět využije Simultaneous Multi-Threading (SMT), čili samostatná procesorová jádra, jež budou mezi sebou sdílet maximálně paměť L3 cache. Podporovat ale budou technologii, která jim umožní zpracovávat dvě procesová vlákna najednou, takže půjde o něco podobného, jako je Intel Hyperthreading.





Zen slibuje podstatně vyšší výkon než dnešní procesory Excavator, jež vychází přímo z architektury Bulldozer, kterou se ted AMD chystá opustit. Zen tak má nabídnout o 40 procent rychlejší zpracování instrukcí a zaměří se na škálovatelnost, která přinese přinejmenším 8jádrové procesory schopné zpracovávat 16 vláken.





Dříve bylo udáváno, že procesory Zen budou určeny pro nový socket vycházející z řady FM, ovšem oficiální zprávy mluví o socketu AM4, čili nástupci AM3+. První procesory s architekturou Zen dorazí v příštím roce a AMD slibuje, že se tím vrátí konkurence do oblasti výkonných desktopových CPU, kterou Intel nyní nemá. Zen také promluví do oblasti serverů a datecenter.

AMD nezapomnělo ani na APU, ovšem jde o již známé čipy Carrizo, tedy generaci, která již byla představena. Potvrzeno bylo, že první notebooky s APU Carrizo dorazí ještě v tomto čtvrtletí.







AMD ale chce najít další cesty, jak zpeněžit svá APU a zaměřit se chce na HPC, čili High Performance Computing, takže mezi nové produkty AMD budou patřit také vysoce výkonná APU určená pro nasazení v serverech. Ta již využijí druhou generaci pamětí HBM (High Bandwidth Memory), jejichž použití je naprosto nutným předpokladem pro to, aby se výkon APU posunul výrazně dopředu.







V nejbližší době se také dočkáme desktopových APU, ovšem to budou pouze mírně vylepšené Kaveri, čili Godavari. Většího zlepšení se máme dočkat v případě APU Carrizo určených pro mobilní počítače, kde se uplatní jejich rychlejší grafika a také vyšší energetická efektivita, díky níž můžeme očekávat i delší výdrž na baterie. Stejně tak bude v nabídce podpora High Efficiency Video Coding (HEVC) pro plynulé přehrávání videa i v rozlišení 4K.





Tato APU budou nahrazena v příštím roce již 7. generací, která slibuje ještě vyšší efektivitu v rámci inicitativy AMD 25x20. To znamená, že do roku 2020 chce AMD zajistit 25x vyšší energetickou efektivitu. Využije se zde stejný socket jako v případě Zen x86, čili AM4





A pak tu máme chystaná GPU. Na novou generaci, čímž nemyslíme Radeony R9 300, si také počkáme do příštího roku. Již letos AMD poprvé využije paměti HBM, které mají nabídnout podstatně vyšší datovou propustnost než GDDR5 a v porovnání s nimi také trojnásobnou energetickou efektivitu.





Firma také slíbila další podporu novým API, jako je DirectX 12, Vulkan (nástupce OpenGL) a také svého Mantle, i když to bude určeno spíše pro vývoj než pro komerční nasazení. Rozšířit se má také technologie FreeSync, a to mezi mobilní GPU, tedy konkrétně chystanou sérii M300.





Radeony M300 jsou horkou novinkou, přičemž hotové notebooky s těmito čipy mají již nyn nabízet firmy jako Dell, HP, Lenovo neboToshiba. V příštím roce už nás čekají GPU vyráběná pokročilejším procesem FinFET, přičemž AMD nijak neupřesnilo, zda půjde o 20nm, 16nm nebo 14nm, který se jeví jako nejvíce pravděpodobný. Však AMD slíbilo dvojnásobný výkon na watt a také implementaci již druhé generace pamětí HBM, které mají oproti té první nabídnout dvojnásobnou propustnost.

Zdroj: Hexus.net
reklama