reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD pracuje na 16jádrových procesorech

20.1.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD pracuje na 16jádrových procesorech
Společnost AMD vypustila do světa dokumentaci, dle níž pracuje na 16jádrových procesorech, jež nyní můžeme označit jako Family 15h Models 30h - 3fh. Půjde o pravé 16jádrové čipy, čili ne o variaci na Opterony 6300 spojené ze dvou 8jádrových čipů.
Procesory Opteron 6300 "Abu Dhabi" připomínají první desktopová čtyřjádra od firmy Intel. Jde totiž také o dvoučipové procesory, a to v pouzdře pro socket G34, které dohromady dávají 16 jader. Nové procesory Family 15h Models 30h - 3fh by však měly být tzv. nativní šestnáctijádra, přičemž pochopitelně půjde o 8 dvoujádrových modulů, na což jsme u AMD zvyklí už od představení procesorů s architekturou Bulldozer.





Procesorové moduly jsou v uvedeném diagramu označeny jako CU0 až CU7 (Compute Unit) a k ty by měly mít k dispozici plně vyvinutou a integrovanou uncore část podporující rozhraní PCI Express 3.0 a dále tu budou čtyři linky rozhraní HyperTransport, které umožní jeden 16jádrový procesor propojit se třemi dalšími na stejné základní desce. Celkový počet jader v jednom systému by se tak vyšplhal na 64.

Zatím není jasné, jakých procesorů se tyto infromace mají týkat, čili i jaké architektury. Logicky ale můžeme uvažovat o procesorové řadě Opteron určené pro servery a zbývá také jiskřička naděje, že by si AMD něco podobného mohlo chystat i pro normální desktopové počítače, čili by pak šlo o procesory FX. Poslední zprávy však nejsou zrovna optimistické.

Zdroj: techPowerUp
reklama