reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory AMD FX: čeká je přeměna v APU?

11.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Procesory AMD FX: čeká je přeměna v APU?
Společnost AMD dle nejnovějších roadmap nechystá nové desktopové procesory řady FX bez integrovaného GPU, a to pro příští rok a ani ten následující. To však dle zástupce firmy neznamená, že by tato řada končila, takže co se na nás chystá?
Že si AMD pro nejbližší léta nechystá nové desktopové procesory řady FX, víme již několikl dní. Doposud se ale firma nevyjádřila k tomu, co si připraví na jejich místo. James Prior z AMD (Manager of APU/CPU Product Reviews) uvedl, že již dostupné procesory pro socket AM3+ budou v nejbližší budoucnosti stále dostupné a jeho firma se je nechystá stahovat z trhu. To je celkem logické, když za ně nemá náhradu a znamenalo by to konec klasických desktopových procesorů.




- klikněte pro zvětšení -


Následně Prior uvedl, že firma se dále zaměří na heterogenní systémy, což v překladu znamená APU, a že procesory řady FX se budou dále vyvíjet. Z toho jednoznačně vyplývá, že se z nich stanou APU, ovšem prozatím nám AMD nepodalo žádné konkrétní informace. Oficiální roadmap pokrývající tento a příští rok také neukazují žádné novinky, o nichž by se doposud nevědělo. Serverové čipy dostanou nová jádra Steamroller, stejně jako spotřebitelská APU, ale desktopových FX se to nedotkne a ty se zatím nemohou těšit na Steamroller. Navíc nedostanou ani následující Excavator, o čemž mluví partneři firmy AMD, s nimiž se firma podělila o plány pro rok 2015.




- klikněte pro zvětšení -


Procesory FX přitom vycházely ze serverových modelů, čili pro AMD by nebyl velký problém představit vylepšené verze, zvláště když nabídne Steamroller u svých nových APU Kaveri. I to nám pak může napovědět, že se AMD chystá u svého desktopového hi-endu provést velké změny.

Otázkou pak je, jaké tyto změny budou. Pokud by šlo prostě o čipy s výkonným CPU a slabším integrovaným GPU, pak ty by v dnešní době neměly valný smysl. Trinity a Richland, čili APU, dnes nabízí vhodný mix výpočetního a grafického výkonu, takže má smysl je provozovat samostatně bez grafické karty. Ovšem procesory FX jsou dělané na to, aby si k nim uživatel koupil grafickou kartu, a samy tak grafické jádro logicky postrádají. Nejsnadnější cestou by pro AMD bylo vyrobit APU s výkonným procesorem, ale méně výkonnou grafikou po vzoru Intelovských Core, ale především kvůli této konkurenci by takový krok nedával velký smysl.

Musíme se tedy nechat překvapit a sledovat, co AMD se svou platformou AM3+ pro procesory FX nakonec provede.

Zdroj: X-bit labs
reklama