reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje nové FX "Vishera" a zlevňuje hi-end

2.9.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD představuje nové FX "Vishera" a zlevňuje hi-end
Přesně dle očekávání si AMD na letošní den připravilo představení nových procesorů Vishera, mezi něž patří i dva úsporné modely. Vedle toho se očekávalo i snížení cen dvou nejvýkonnějších modelů, ale pak tu je i jedno překvapení.
Málokdo by asi předpokládal, že se AMD ještě rozhodne oživit starou řadu procesorů FX "Vishera", které jsou na trhu již dlouho a také ještě dlouho zůstanou. AMD totiž pro ně nemá a ani nechystá nástupce a nyní pouze uvádí na trh tři nové modely, jež bez problémů zapadnou přímo do řady již existujících procesorů. Konkrétně se jedná o novou trojku na žebříčku výkonu, model FX-8370 a pak tu jsou úsporné procesory FX-8370E a FX-8320E. Ty jsou první a taky jediné Vishery, které označení E nesou.





Kdysi byl nejlepším procesorem AMD Vishera model FX-8350, který pak zastínily novější FX-9590 a FX-9370, ovšem za cenu velmi vysoké spotřeby a TDP 220 W. Dnes byl FX-8350 překonán novějším FX-8370, jehož jedinou předností ale je, že má o 100 MHz vyšší turbo frekvenci a z toho si asi nikdo úžasem nesedne.

Zajímavějšími kousky jsou dva osmijádrové modely FX-8370E a FX-8320E, které mají maximální frekvence poměrně vysoké, ale sníženou základní frekvenci, takže se budou spoléhat především právě na turbo. Oba pak mají TDP 95 W, takže zajímavějším modelem je ten výkonnější, a sice FX-8370 s taktem 3,3 až 4,3 GHz.

Společně s představením nových modelů se AMD rozhodlo snížit ceny procesorů FX-9590 a FX-9370. První z nich nově stojí 230 USD, přičemž dosavadní cena byla 300 USD a druhý klesl na 211 USD z předchozích 220 USD. Za pozornost tak stojí především nová cena procesoru FX-9590, přičemž dle předchozích zpráv o nových AMD FX měla cena nových procesorů klesnout ještě níže. Jak je ale vidět ze zveřejněné tabulky, není ani kam klesat, aniž by se snížily i ceny ostatních modelů.

Dočkali jsme se tedy hned třech nových CPU Vishera, poklesu cen hi-endu, ale zatím se nepotvrdila zpráva o snížení cen APU. Ale to ještě může nastat. A jaké je to překvapení? Tím je snížení ceny grafické karty AMD Radeon R9 295X2, která byla uvedena na trh na jaře s cenou 1499 USD. AMD tímto možná reaguje na 37% snížení ceny rovněž dvoučipové karty NVIDIA GeForce GTX TITAN Z, což ale platí pouze pro OEM zákazníky. Snížená cena Radeonu oproti tomu platí pro každého.





Cena karty se snížila o plnou třetinu, tedy na 999 USD, takže odpovídá ceně nejvýkonnější jednočipové GeForce. Lákadlem je také stávající program Radeon Rewards, v jehož rámci dostaneme zdarma více jak tucet PC her, a to dle vlastního výběru. Ty pak budeme moci provozovat na celkem 5760 stream procesorech ve dvou GPU, která mají k dispozici celkem 8 GB paměti GDDR5.

Zdroj: TZ AMD
reklama